Biljettkontrollanten Ivana Evertsson berättar om vad som är det sämsta man kan göra om man blir påkommen med att planka.
Biljettkontrollanten Ivana Evertsson berättar om vad som är det sämsta man kan göra om man blir påkommen med att planka. - Foto: Privat och Helena Landstedt/TT

Kontrollanten avslöjar: Det sämsta du kan göra – om du saknar biljett

Varje dag hanterar biljettkontrollanter runtom i landet resenärer som saknar biljett i kollektivtrafiken – inte sällan för att de medvetet försöker planka. För Nyheter24 berättar biljettkontrollanten Ivana Evertsson om det sämsta du kan göra om du blir påkommen utan biljett.


Det har gått drygt fem år sedan Ivana Evertsson, 42, började arbeta som biljettkontrollant inom Stockholms Lokaltrafik och under dessa år har hon hunnit se det mesta.

Hon har också fått ett öga för hur en resenär som av någon anledning saknar biljett beter sig.

– Man märker oftast att de utan biljett blir nervösa och det är verkligen något man lär sig att se. Man ser att personen ifråga bara vill komma därifrån, så man märker rätt fort att någonting är fel, säger hon till Nyheter24.

Det värsta du kan göra om du saknar biljett

Det sämsta man kan göra om man blir påkommen med att ha plankat i kollektivtrafiken är, enligt Ivana, att ljuga. I stället kommer hon med en tydlig uppmaning – som eventuellt kan göra avgiften som följer något mer lindrig.

– Var ärlig. Det har jag sagt till jättemånga resenärer som saknat biljett och som kommer på någon märklig historia. Sedan när man stått och pratat med dem ett tag så säger de till slut ”jag har inga pengar och jag kunde inte betala den här gången”, säger hon och fortsätter:

Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Om du är ärlig direkt kanske vi kan lösa det på något sätt. Man har ju alltid en tid på sig att överklaga och då kanske vi kan hjälpa till med det och ge lite tips eller skriva en kommentar i ärendet.

Med en långdragen lögn kan du eventuellt göra biljettkontrollanten mindre benägen att hjälpa till. 

– Ljuger du blir man ju istället bara trött, så var ärlig. Vi kan också vara snälla.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.