Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen deltog vid Folk och Försvars rikskonferens i Stockholm på måndagen.
Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen deltog vid Folk och Försvars rikskonferens i Stockholm på måndagen. - Foto: TT

Säpochefen om kritiserat uttalande: Inte bra

Expressens avslöjande i helgen om att en kvinna som arbetade som städare hos statsminister Magdalena Andersson (S) var efterlyst efter ett avvisningsbeslut väckte stor uppståndelse. Senare framkom att Andersson redan hade flyttat från bostaden vid det tillfälle då kvinnan befann sig vid hennes villa i Nacka, men utöver själva händelsen väckte även Säpos kommentar förargelse.


"När det gäller personer som ska utföra arbete hos en skyddsperson är det inte vårt uppdrag att kontrollera de personerna”, löd kommentaren till Expressen.

Inte bra

Bland kritikerna fanns försvarsminister Peter Hultqvist (S), som kommenterade uttalandet i samband med rikskonferensen Folk och Försvar under måndagen.

— Jag skulle inte ha valt att uttrycka mig på det sättet, sade Hultqvist.

Nu säger även Säkerhetspolischef Charlotte von Essen att det "inte blev bra".

— Som det är ibland, så ställs det frågor i en kontext och rapporteras i en annan. Så som det blev rapporterat kan jag säga att det blev inte bra. Men det viktiga är att understryka att Säkerhetspolisen ansvarar för våra skyddspersoners säkerhet och det är en del av vårt grunduppdrag. Och det har vi också kommunicerat under helgen.

TT: Ni borde ha formulerat er på ett annat sätt?

— Så som det blev rapporterat kring blev det inte bra.

TT: Så generellt är det alltså en del av ert uppdrag – att kontrollera de som arbetar nära en skyddsperson?

— Jag vill inte gå in på vad vi vidtar för åtgärder, utan vi gör löpande bedömningar och vidtar löpande åtgärder kring våra skyddspersoner. Men vilka åtgärderna är kan jag inte gå in på.

von Essen säger vidare att hon förstår att saken har väckt frågor "utifrån hur det har rapporterats.

TT: Menar du att mycket av uppståndelsen hade kunnat undvikas om ni kunde berätta mer?

— Det är klart att det kan man ibland känna frustration inför, att vi kan inte kommentera. Det gäller det här och det gäller en rad andra frågor hos oss. Men så är det, vi är en säkerhetstjänst och vi behöver säkerställa att viss information går det inte att få insyn i, och det ligger i uppdraget.

Behov av förändring

Utifrån händelsen och rapporteringen kommer Säpo nu se över om det finns behov av regeländringar.

— Utifrån faktiska omständigheter kommer vi hantera den här situationen. Inom ramen för det kommer vi precis som vi brukar göra när någon händelse har rapporterats om eller inträffat analysera om det finns behov av till exempel författningsändringar och i sådana fall återkomma till vår uppdragsgivare.

Vad det kan komma att bli tal om kan hon inte säga.

— Det är det vi jobbar med nu, säger Charlotte von Essen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!