Leif GW Persson kommenterar nu Runar Sögaards misskötsamhet i fängelset.
Leif GW Persson kommenterar nu Runar Sögaards misskötsamhet i fängelset. - Foto: Anders Wiklund/TT och Christine Olsson/TT

Leif GW Persson om Runar Sögaards anstaltsbyte: "Gnällig"

Frikyrkopredikanten Runar Sögaard, som dömts för grova ekobrott, har tvingats byta anstalt efter upprepad misskötsel. Men enligt kriminologen Leif GW Persson har Sögaard inte skäl för sitt missnöje.
– Han tycks vara kolossalt gnällig om du frågar mig, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.


Det var i juni 2021 som Svea hovrätt dömde den välkände frikyrkopredikanten Runar Sögaard, 54, för tre fall av grovt bokföringsbrott, ett fall av grovt skattebrott och sju fall av skattebrott. 

"På de skäl som tingsrätten har anfört kan annan påföljd än fängelse inte komma ifråga. Fängelsestraffets längd ska därför bestämmas till ett år och åtta månader", står i domen som Nyheter24 tagit del av. 

Läs mer om domen här.

Runar Söögard hotade personal på anstalt

Efter domen placerades Runar Sögaard på Svartsjöanstalten, vilken är en anstalt med lägsta möjliga säkerhetsklass. Men under sin tid på anstalten har det stormat rejält kring Söögard.

I mitten av december 2021 vägrade 54-åringen att utföra sina arbetsuppgifter och han hotade då personal inom Kriminalvården med att han skulle hänga ut en anställd i vad han själv kallade en  "mediabomb". Läs mer om det här.

Svartsjöanstalten på Ekerö utanför Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Runar Sögaard flyttad till anstalt i Täby

Under den andra halvan av december fortsatte misskötsamheten, bland annat då Runar Sögaard kommenterade anstaltchefens trostillhörighet och avvek från fängelseområdet på grund av sitt missnöje.

Totalt fem varningar utfärdades, och till slut beslutade Kriminalvården att Sögaard ska flyttas till anstalten i Täby som har högre säkerhetsklass, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

Leif GW Persson om Runar Sögaard: "Gnällig"

Trots att Runar Sögaard avvek från den tidigare anstalten menar kriminologen Leif Gw Persson att risken för nya rymningsförsök är låg. 

– Jag tycker inte han verkar vara rymningsbenägen, men han tycks vara kolossalt gnällig om du frågar mig, säger Persson i TV4:S Nyhetsmorgon på söndagen.

Leif GW Persson. Foto: Anders Wiklund/TT

Om Sögaard fortsätter med misskötsamheten på anstalten i Täby kan det få reella konsekvenser.

– I värsta fall kan man få sin villkorliga frigivning förlängd och skulle han hitta på något mer dramatiskt, vilket jag har svårt att tro faktiskt, och sticka därifrån och i samband med det begå nya brott, då blir det en ny runda, konstaterar Persson. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.