Rahmi Sahindal dömdes för mordet på sin dotter Fadime Sahindal år 2002.
Rahmi Sahindal dömdes för mordet på sin dotter Fadime Sahindal år 2002. - Foto: Passregistret/TT och Lars Pehrson/TT

Så lever Fadime Sahindals pappa idag – dömdes för hedersmord

I maj 2002 dömdes Rahmi Sahindal till livstids fängelse för det kallblodiga hedersmordet på sin egen dotter Fadime Sahindal. År 2018 släpptes pappan efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff – och numera lever han ett liv i det dolda.


Den 21 januari 2002 sköts 26-åriga Fadime Sahindal till döds i vad polisen beskrivit som en ren och skär avrättning i sin systers lägenhet i Uppsala. 

Senare dömdes hennes pappa, Rahmi Sahindal, för mordet i både tingsrätten och hovrätten. Motivet till det kallblodiga dådet var, enligt domen som Nyheter24 tagit del av, hedersrelaterat: pappan ansåg att Fadime vanhedrat släkten genom att ha en svensk pojkvän.

Rahmi Sahindal erkände hedersmordet i fängelset

Direkt efter mordet på Fadime Sahindal erkände Rahmi Sahindal att han skjutit sin dotter – ett erkännande han senare tog tillbaka i tingsrätten.

Fadime Sahindal sköts på nära håll. Foto: Ola Torkelsson/TT

Men när han väl började avtjäna sitt fängelsestraff erkände pappan ännu en gång att han bragt dottern om livet och i tingsrättsförhandlingarna om att få sitt straff tidsbestämt uppgav Rahmi Sahindal mordet som "det värsta brottet man kan begå", enligt SVT.

Fadimes kusin Kim Sahindal mördade exfruns nya man – så lever han i fängelset

Rahmi Sahindal blev frisläppt 2018

Efter att ha gått hos en psykolog och genomgått ett terapiprogram sade Rahmi Sahindal sig ha blivit en ny människa som inte skulle bruka våld mot sina familjemedlemmar igen.

Både Kriminalvården och Rättsmedicinalverket gjorde, enligt SVT, bedömningen att risken för att återfalla i brott var låg och den morddömde pappan fick därför sitt straff tidsbestämt år 2015.

Flera manifestationer hölls till minne av Fadime Sahindal. Foto: Lars Pehrson/TT

När han hade avtjänat två tredjedelar av sitt straff, i augusti 2018, blev han frisläppt.

Fadimes pappa Rahmi Sahindal liv idag

Numera lever Rahmi Sahindal, som nu är 76 år gammal och som tidigare var bosatt i Uppsala, på en annan ort i norra Mellansverige.

Han ska bo ensam och hade, enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 136 366 kronor under 2020.

Senaste nytt

Örebro: Polisen rapporterar om brand

Ukrainska soldater vinterrustar – med handvärmare

I Ukraina är vintern här – den andra i ordningen under Rysslands pågående anfallskrig. Men inför årets krigsvinter är soldaterna bättre förberedda på kylan, anser läkaren "Osmak", som driver ett fältsjukhus nära Bachmut. Många av grabbarna som kommer in har handvärmare under sina kläder och i sina handskar, säger han.

Örebro: Polisen rapporterar om sammanfattning natt

"Nedan följer ett urval av nattens händelser från polisområde Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

S: M är "irrelevanta" – ingen huvudmotståndare

Socialdemokraterna pekar inför EU-valet enbart ut SD som sin främsta rival, skriver DN. I de senaste valen har S sett både M och SD som huvudmotståndare, men den här gången finns inte Moderaterna med.

Oljekartell motarbetar framsteg i stridsfråga

1 timme sedan
Pressen ökar på världens länder att ta stora kliv i sitt klimatarbete under mötet COP28 i Dubai – där protester väntar från civilsamhället. En uppmaning från oljekartellen Opec att blockera framsteg om fossila bränslen kan elda på ilskan.

Fortsatt israelisk offensiv i Gaza

1 timme sedan
Den israeliska armén fortsätter sin offensiv i Gaza. Under natten har elva personer dödats i israeliska flygräder i området, uppger den Hamas-kontrollerade hälsovårdsmyndigheten i Gaza.