Rahmi Sahindal dömdes för mordet på sin dotter Fadime Sahindal år 2002.
Rahmi Sahindal dömdes för mordet på sin dotter Fadime Sahindal år 2002. - Foto: Passregistret/TT och Lars Pehrson/TT

Så lever Fadime Sahindals pappa idag – dömdes för hedersmord

I maj 2002 dömdes Rahmi Sahindal till livstids fängelse för det kallblodiga hedersmordet på sin egen dotter Fadime Sahindal. År 2018 släpptes pappan efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff – och numera lever han ett liv i det dolda.


Den 21 januari 2002 sköts 26-åriga Fadime Sahindal till döds i vad polisen beskrivit som en ren och skär avrättning i sin systers lägenhet i Uppsala. 

Senare dömdes hennes pappa, Rahmi Sahindal, för mordet i både tingsrätten och hovrätten. Motivet till det kallblodiga dådet var, enligt domen som Nyheter24 tagit del av, hedersrelaterat: pappan ansåg att Fadime vanhedrat släkten genom att ha en svensk pojkvän.

Rahmi Sahindal erkände hedersmordet i fängelset

Direkt efter mordet på Fadime Sahindal erkände Rahmi Sahindal att han skjutit sin dotter – ett erkännande han senare tog tillbaka i tingsrätten.

Fadime Sahindal sköts på nära håll. Foto: Ola Torkelsson/TT

Men när han väl började avtjäna sitt fängelsestraff erkände pappan ännu en gång att han bragt dottern om livet och i tingsrättsförhandlingarna om att få sitt straff tidsbestämt uppgav Rahmi Sahindal mordet som "det värsta brottet man kan begå", enligt SVT.

Fadimes kusin Kim Sahindal mördade exfruns nya man – så lever han i fängelset

Rahmi Sahindal blev frisläppt 2018

Efter att ha gått hos en psykolog och genomgått ett terapiprogram sade Rahmi Sahindal sig ha blivit en ny människa som inte skulle bruka våld mot sina familjemedlemmar igen.

Både Kriminalvården och Rättsmedicinalverket gjorde, enligt SVT, bedömningen att risken för att återfalla i brott var låg och den morddömde pappan fick därför sitt straff tidsbestämt år 2015.

Flera manifestationer hölls till minne av Fadime Sahindal. Foto: Lars Pehrson/TT

När han hade avtjänat två tredjedelar av sitt straff, i augusti 2018, blev han frisläppt.

Fadimes pappa Rahmi Sahindal liv idag

Numera lever Rahmi Sahindal, som nu är 78 år gammal och som tidigare var bosatt i Uppsala, på en annan ort i norra Mellansverige.

Han ska bo ensam och hade, enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 136 366 kronor under 2020.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.