Lång kö för att hämta och lämna PCR-testkit vid teststationen för egenprovtagning på Svågertorp i Malmö i förra veckan. Arkivbild.
Lång kö för att hämta och lämna PCR-testkit vid teststationen för egenprovtagning på Svågertorp i Malmö i förra veckan. Arkivbild. - Foto: TT

PCR-testning för 22 miljarder hittills

Siffror från Folkhälsomyndigheten (FHM) visar att priset för nära 4,8 miljoner PCR-tester 2020 blev sex miljarder kronor. I fjol gjordes drygt elva miljoner PCR-tester för cirka 15 miljarder kronor. Under årets två första veckor har mer än 950 000 PCR-tester gjorts vilket uppskattningsvis kostat mer än en miljard kronor.


Anders Björkman, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet, är kritisk till den hittills frikostiga PCR-testningen. Han anser att Sverige i högre grad borde ha använt sig av de billigare, mer lättanvända och snabbare antigentesterna.

— PCR-testning är i hög grad meningslös för smittspårning. Om man får svar efter flera dagar är testet inaktuellt och man kan redan ha hunnit smittat andra, säger han till DN.

Sara Byfors, enhetschef på FHM, försvarar i en kommentar till tidningen den storskaliga användningen av PCR-test:

"PCR-testerna har en högre känslighet och träffsäkerhet och är därför bättre än antigentesterna för påvisning av sars-cov-2. Bland annat kan ett falskt negativt resultat medföra ökad risk för smittspridning då personen som testats inte får vetskap om sin pågående covid-19-sjukdom och heller inte ges några förhållningsregler."

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!