Biverkningar av sticket kan upplevas även bland dem som inte har fått vaccin, om de tror att de har fått det, enligt en studie i The Lancet. Arkivbild.
Biverkningar av sticket kan upplevas även bland dem som inte har fått vaccin, om de tror att de har fått det, enligt en studie i The Lancet. Arkivbild. - Foto: TT

Biverkningar efter sticket – även utan vaccin

Trötthet, huvudvärk, lokal smärta kring sticket och muskelvärk är vanliga biverkningar både hos dem som fått covidvaccin och hos dem som bara tror att de har fått det, enligt en forskningsartikel i T he Lancet som Sydsvenskan rapporterar om.


Forskarna har gått igenom tre tidigare vaccinstudier som publicerades före juli 2021 med totalt 45 139 deltagare, med särskilt fokus på lindriga och snabbt övergående biverkningar.

Exempelvis upplevde 29 procent av dem som felaktigt trodde att de fått den första dosen av Pfizers vaccin trötthet. Bland dem som verkligen hade fått dos ett av samma vaccin upplevde 42 procent trötthet.

På samma sätt rapporterade en del av dem som ingick i placebogrupp både muskelsmärtor, lokal smärta kring stickpunkten och huvudvärk, men inte i samma utsträckning som bland dem som verkligen fått vaccinet.

Den mer omtalade placeboeffekten innebär ju att man kan uppleva en positiv hälsoeffekt, om man tror sig äta en medicin eller få någon behandling som man har positiva förväntningar kring. Med noceboeffekten är det tvärtom – man har negativa förväntningar och upplever en negativ hälsoeffekt, trots att man inte har fått den behandling som förväntningarna gäller.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!