Mijailo Mijailović dömdes för mordet på Anna Lindh.
Mijailo Mijailović dömdes för mordet på Anna Lindh. - Foto: Polisen och Mats Andersson/TT

Så lever Mijailo Mijailović i fängelset – mördade Anna Lindh

År 2004 dömdes Mijailo Mijailović till livstids fängelse för mordet på Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh. Under sin tid i fängelse har han dömts för två fall av misshandel och numera avtjänar han sitt straff på en rättspsykiatrisk klinik.


Det var den 10 september 2003 som Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh höggs med flera knivhugg på varuhuset NK i centrala Stockholm. Dagen därpå avled Lindh, som fördes till Karolinska sjukhuset, av sina svåra skador.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Gärningsmannen bakom knivdådet visade sig vara den då 24-årige Mijailo Mijailović.

Mijailo Mijailović dömdes till livstids fängelse

I mars 2004 dömdes Mijailo Mijailović i Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordet på Anna Lindh. Utöver livstidsstraffet skulle Mijailović också betala skadestånd till ministerns familj: 50 000 kronor till hennes make och 50 000 vardera till hennes två barn. 

Domen överklagades av Mijailović och i Svea hovrätt dömdes han istället till rättspsykiatrisk vård. Men när brottmålet nådde Högsta domstolen blev straffpåföljden livstids fängelse.

Mijailo Mijailović på NK. Foto: Polisen/TT

Detta eftersom man, enligt domen som Nyheter24 tagit del av, inte ansåg att han led av någon allvarlig psykisk störning under eller efter mordet.

"Vid en samlad bedömning kan utredningen inte anses ge tillräckligt stöd för slutsatsen att övervägande skäl talar för att Mijailovics psykiska störning var, eller nu är, av psykotisk karaktär", står i domen som fortsätter:

"Att han lider av en personlighetsstörning kan dock anses belagt, men inte att den är så svårartad att den kan anses vara en allvarlig psykisk störning."

Mijailo Mijailović misshandlade medfånge

Sedan domen har Mijailo Mijailović avtjänat sitt straff på flera olika anstalter: däribland Hall och Kumla. Vid den senare gick han, den 29 december 2011, till attack mot en annan intagen med skruvmejsel. 

– Jag letade efter en kniv, men hittade inte någon. Jag gick tillbaka till snickeriet där jag tog en skruvmejsel. Jag hade bestämt mig att jag skulle hugga honom, sade Mijailović i förhör efter attacken och fortsatte:

– Det bästa hade varit om han hade dött.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Mijailović dömdes senare för grov misshandel i Örebro tingsrätt, men utan påföljd eftersom han redan avtjänar ett livstidsstraff.

Även under sin tid på den rättspsyskiatriska kliniken i Sundsvall år 2004 dömdes Mijailović för grov misshandel efter att ha slagit en annan intagen som var rullstolsbunden.

"Mijailo Mijailovic valde ut den svagaste och misshandlade denne", skriver man i domen som Nyheter24 tagit del av.

Vill flyttas till fängelse i Serbien

Redan 2004 avsade Mijailo Mijailović, som varit medborgare i både Sverige och Serbien, sig sitt svenska medborgarskap och han är därmed endast serbisk medborgare. 

Vid flera tillfällen har Mijailović ansökt om att få avtjäna sitt livstidsstraff i just Serbien. Så sent som i februari 2021 stod det klart att den numera 43-årige mördaren gjort en ansökan om att förflyttas.

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

I sitt yttrande uppger Mijailović, enligt beslutet från Kriminalvården, att hans hälsotillstånd är "mycket skört" och att hans "yttersta önskan är att få tillbringa sin sista tid i livet i sitt hemland". 

Vidare menar han att han har en starkare anknytning till Serbien än till Sverige där han, i fängelset, "vantrivts under hela sin vistelse". 

Men Kriminalvården gav avslag på ansökan, då med hänvisning till att "påföljden vid en överföring inte kan anpassas till livstids fängelse", vilket skulle urholka hans straff.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!