Römosseskolans tre skolor har varit öppna i väntan på att förvaltningsrätten skulle behandla skolföreningens överklagan av beslutet om stängning. Nu får skolorna också tillbaka sitt tillstånd. Arkivbild.
Römosseskolans tre skolor har varit öppna i väntan på att förvaltningsrätten skulle behandla skolföreningens överklagan av beslutet om stängning. Nu får skolorna också tillbaka sitt tillstånd. Arkivbild. - Foto: TT

Kritiserad skola fick rätt – ny prövning görs

Römosseskolan är i praktiken tre skolor, som alla drivits av föreningen Framstegsskolan.


I oktober beslutade Skolinspektionen att skolorna måste stänga, eftersom fyra av de fem ledamöterna i Framstegsskolans styrelse bedömdes som olämpliga. Under flera år hade de inte kontroll över skolornas ekonomi och verksamhet.

Två personer som haft koppling till skolorna är åtalade för ekonomisk brottslighet. 13 miljoner kronor som föreningen fått i kommunal skolpeng misstänks ha använts till helt annat än skolverksamheten

Men Framstegsskolan överklagade, och får nu rätt i ett beslut från förvaltningsrätten i Stockholm. Föreningen har fått en ny ledning, och domstolen vill att Skolinspektionen ska pröva om den är lämplig att bedriva skolverksamhet.

Samtidigt påpekar förvaltningsrätten att Skolinspektionens beslut var korrekt när det togs, med tanke på de brister som då fanns i föreningens styrelse, skriver Dagens Nyheter.

Römosseskolan har haft en muslimsk inriktning, men meddelade i december att man byter profil och tar bort alla religiösa inslag i verksamheten.

Skolorna har varit öppna även efter Skolinspektionens beslut. Förvaltningsrätten bestämde i början av november att verksamheten fick fortsätta medan domstolen tog ställning till överklagan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?