Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten vid torsdagens presskonferens.
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten vid torsdagens presskonferens. - Foto: TT

FHM: Inget vaccin till barn mellan fem och elva

Folkhälsomyndigheten bedömer att den medicinska nyttan av två doser vaccin mot covid-19 för barn mellan fem och elva år i nuläget är liten.


— Det här gäller för nu, men kan komma att förändras om kunskapsläget ändras i den riktningen, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten på dagens myndighetsgemensamma presskonferens om covid-19.

Dramatisk ökning

Det år inte aktuellt att sluta klassificera covid-19 som samhällsfarlig sjukdom i Sverige, säger Britta Björklund.

— För tillfället så ser vi en stor samhällspåverkan av smittspridningen av covid-19 så vi är inte framme där än. Det är möjligt att vi hamnar i ett sådant läge framöver, men vi tycker inte att vi är där än.

Av de 588 000 personer som testade sig för covid-19 vecka tre var 42 procent positiva. Det är en dramatisk ökning av andelen positiva de senaste veckorna efter omikronvariantens intåg, enligt Britta Björkholm.

Hon säger att antalet intagna på iva är relativt stabilt men att risken att bli så sjuk att man behöver intensivvård är högre som ovaccinerad.

— Av de nya iva-fallen vecka tre var 58 procent ovaccinerade.

Nästan 2 000 personer vårdas nu på iva eller i slutenvård för covid-19.

— Det är en hög nivå som vi nu ligger på. Det är ett väldigt ansträngt läge vi har på sjukhusen, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

Ansträngt läge

Bland regionerna är det två regioner som rapporterar allvarlig påverkan av covid-19, medan 13 regioner rapporterar en betydande påverkan. På kort sikt bedömer alla regioner att det blir en försämring, enligt Iréne Nilsson Carlsson.

Svante Werger, särskild rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att landets samhällskritiska verksamheter visserligen är ansträngda men fungerar.

— Den bild vi har är att det är ansträngt främst på grund av stor personalfrånvaro. Man behöver prioritera hårt och beordrar också övertid för personal som är på plats. Den samlade bilden är att som helhet fungerar det allra viktigaste.

Han tillägger att lättnaderna i karantänsbestämmelserna som infördes förra veckan har lättat på trycket i verksamheterna.

På onsdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de nuvarande smittskyddsåtgärderna kan börja avvecklas från den 9 februari, om inget oförutsett inträffar.

Från Folkhälsomyndighetens sida vill man inte ge någon exakt siffra eller var i smittkurvan vi måste befinna oss för att restriktioner och rekommendationer ska kunna börja avvecklas den 9 februari.

— Vi har inte samma koppling som tidigare under pandemin där smittspridningen avspeglade sig i inlagda på iva och antalet avlidna, säger Britta Björkholm, som dock tycker att den 9 februari är en realistisk plan.

— Om något skulle förändras tar vi ställning igen. Men vi tror att det kommer att hålla.

Vaccinläget

Hittills har 7 550 199 personer (tolv år och äldre) fått två vaccindoser mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 83,6 procent av befolkningen i åldersgruppen tolv år och äldre.

3 770 192 personer, 18 år och äldre, har fått en tredje dos, vilket motsvarar 45,4 procent av befolkningen i den åldersgruppen.

Så här långt har sammanlagt 15 778 smittade personer avlidit under pandemin.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.