Det får en polis göra och inte göra, enligt lagen.
Det får en polis göra och inte göra, enligt lagen. - Foto: Johan Nilsson/TT

Det här får polisen göra – och absolut inte göra

När får polisen egentligen drogtesta dig och måste du alltid visa legitimation för polisen? Det har vi på Nyheter24 tagit reda på.


Om du någon gång har stött på en polis kan det vara så att du är intresserad att veta vad de får och inte får göra, enligt lagen.

Det finns nämligen ett konto på Tiktok som berör denna fråga. Edmon Torosyan, 25, är grundare och juridisk rådgivare på Juridik Magasinet i Uppsala. Han driver kontot @juridikfakta med över 156 000 följare. 

Med sina klipp belyser han rättsliga ting i hopp om att utbilda sin publik om lagen. Torosyan har i tidigare klipp berättat vad en ordningsvakt får och inte får göra. Läs mer om det här.

När får polisen drogtesta dig?

– Polisen har rätt att drogtesta dig om de misstänker att du skäligen begått ett brott på vilket fängelse kan följa, förklarar Torosyan.

Torosyan belyser att han med skäligen menar att polisen måste besitta konkreta och objektivt underbyggda omständigheter som tyder på att personen i fråga begått brottet. 

Han förklarar att det inte är nog med bevis om personen i fråga exempelvis endast befinner sig på en plats där droghandel förekommer. Personen måste också visa flera tecken på drogpåverkan för att det ska styrka en drogtestning.

Måste du visa legitimation för polisen?

Torosyan förklarar att vi i Sverige inte har en allmän skyldighet att identifiera sig för polisen. 

– Men i vissa fall måste du ändå göra det, förklarar han.

Du måste exempelvis visa körkortet om du kör bil, eller identifiera dig i samband med gripande, omhändertagande eller avlägsnande. 

Du måste även identifiera dig om polisen misstänker dig för ett brott, eller misstänker att du är efterlyst. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!