På eftermiddagen den 31 maj 2021 sköts en man till döds i Husby i nordvästra Stockholm. Arkivbild.
På eftermiddagen den 31 maj 2021 sköts en man till döds i Husby i nordvästra Stockholm. Arkivbild. - Foto: TT

Fyra åtalas för dödsskjutning i Husby

På eftermiddagen den 31 maj förra året fick polisen in larm om skottlossning nära tunnelbanan i Husby i nordvästra Stockholm. En man i 30-årsåldern hittades allvarligt skadad och fördes till sjukhus där han senare avled.


I dag åtalas fyra unga män för inblandning i mordet.

— Det jag påstår har hänt är att fyra personer samarbetat för att det här mordet ska komma till stånd. Det är två av dem som har skjutit målsäganden och det är två som hållit målsäganden under uppsikt och stått i kontakt med skyttarna, säger Alexandra Bittner.

De två män som avlossat skotten mot offret åtalas också för framkallande av fara för annan eftersom det funnits stor risk för att även andra personer skulle träffas av skott och dödas eller skadas.

Identifierades snabbt

Redan den 4 juni, bara dagar efter skjutningen, häktades en av de nu åtalade misstänkt för inblandning i mordet. De andra tre häktades de följande veckorna och har sedan dess varit frihetsberövade. Att de misstänkta kunde identifieras och frihetsberövas så snabbt berodde enligt Bittner på att brottsplatsen är kameraövervakad.

— Det som bidrog till det är att mordet begicks i Husby centrum och där har polisen allmän kameraövervakning. Hela mordet och förloppet som föregår mordet finns på film. Så frågan har varit dels vilka de två maskerade skyttarna är och hur de andra två personerna har medverkat, säger Alexandra Bittner.

Svar på vilka de inblandade kunde vara kom ganska snabbt.

— Det finns ett flertal poliser som arbetet i området, som har arbetat med de här personerna som har känt sig säkra på att det är de nu åtalade.

Oklart motiv

Den bevisning som åklagaren åberopar är dels filmmaterial från övervakningskameror och även en del vittnesförhör.

— Det är både vittnesförhör som kommer att beskriva hur mord i gängmiljö går till och hur gängmiljön i Husby ser ut. Det är även vittnen som varit på plats i Husby och också ett antal poliser som kommer att höras om sin identifiering av de här personerna, säger Alexandra Bittner.

Det som utredningen inte har kunnat visa är ett eventuellt motiv till mordet.

— Vi har inte kunnat se något tydligt motiv till det här. Det är min erfarenhet att vi ofta inte ser det i den här typen av mord. Det finns säkert olika konfliktytor som många personer känner till men som vi inte får fram genom våra utredningar, säger Alexandra Bittner.

Förnekar brott

Alla de fyra åtalade förnekar brott. Advokat Robin Söder företräder en av de två män som åtalats som skyttar.

— Han förnekar brott. Han har inte varit på brottsplatsen när mordet har skett och han har ingen koppling till offret och det finns inget motiv för honom att skjuta den här personen, säger Robin Söder.

Advokat Max Ahlgren, som försvarar en av de åtalade som misstänks för att ha spanat på offret säger att hans klient förnekar inblandning.

— Han förnekar brott och har lämnat sin historia. Enligt min uppfattning finns det ingen robust bevisning till stöd för åklagarens påstående, säger Max Ahlgren.

Förhandling i målet inleds den 7 februari i Solna tingsrätt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!