Boendet Terra Nova på Gotland får hård kritik från socialförvaltningen.
Boendet Terra Nova på Gotland får hård kritik från socialförvaltningen. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Anders Wiklund/TT

Äldre låg i sin egen avföring i timmar – boendet får kritik

På mindre än ett halvår rapporterades 121 avvikelser på Attendos äldreboende Terra Nova i Visby. Bristerna har varit så stora att Region Gotland under en tid i december införde intagningsstopp, enligt helagotland.se.


Inom loppet av fem månader har 121 avvikelserapporter gjorts gällande Attendos äldreboende Terra Nova i Visby, rapporterar helagotland.se.

Bland avvikelserna på boendet, som består av både särskilt boende och demensboende, finns uppgifter om boende som hittats med ansiktet begravt i kudden och tår som klämts blodiga i sänggrindar. 

"Avföringen är intorkad"

Brukare ska även ha legat i sin egen avföring.

"Personal går in till kund och ska utföra morgonarbetet och personal märker att det är avföring i sängen, på lakan och på väggen. Personal ser även att avföringen är intorkad på vägg och i sängen. Det måste ha hänt under natten och kund måste ha legat i det minst 4 timmar", står i en avvikelserapport som Nyheter24 tagit del av. 

Attendo-chefen: "Har vidtagit åtgärder"

Socialförvaltningen har riktat kritik mot att Attendo inte har tagit bristerna på allvar – något som företaget inte håller med om.

"Vi har vidtagit ett antal åtgärder utifrån den plan som vi har presenterat för regionen", har Therese Ohrling, chef för Attendo Öst, tidigare skrivit till GA.

Regionen har sagt att vissa av händelserna är så pass allvarliga att de kan behöva lex Sarah- eller polisanmälas.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!