Baristan Lisen Gren berättar för Nyheter24 vad hon aldrig skulle beställa i kaffeväg.
Baristan Lisen Gren berättar för Nyheter24 vad hon aldrig skulle beställa i kaffeväg. - Foto: Privat och Anders Wiklund/TT

Baristan Lisen Gren: Det här skulle jag aldrig beställa på café

Med drygt tio år i branschen har den prisbelönta baristan Lisen Gren utvecklat en minst sagt gedigen förståelse för allt som har med kaffe att göra. Men med kunskapen följer också att hon vet exakt vilket kaffe som inte är bra och därigenom vad hon aldrig skulle beställa på café.


Det var när Lisen Gren gick sin första baristautbildning som hon fick smak på det yrke hon nu arbetat med i drygt tio år.

– Det var först då jag insåg att kaffe är en hel vetenskap och ville veta mer om kaffe, och ju mer jag lärde mig om kaffe, desto mer fastnade jag för yrket. Jag kan inte tänka mig att jobba med något annat, säger hon till Nyheter24

Lisen Gren: "Bryter ner smaken"

Under åren som gått har Lisen Gren både blivit utsedd till Nordisk mästare i den årliga tävlingen Coffee Professional Cup och publicerat boken "Från kaffeböna till drink".

Hon har med andra ord stenkoll på kaffe och smaklökar som heter duga. Men med det följer också att hon har tydliga preferenser och vet precis vad hon undviker att beställa i kaffeväg på café.

Foto: Jessica Gow/TT

– Jag skulle aldrig beställa en kopp bryggkaffe som står på en värmeplatta i ett café. Står kaffekannan på en värmeplatta för länge kan det bryta ner smaken. Serveras kaffet ifrån en termos så är det dock inga som helst problem, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag skulle heller inte beställa en cappuccino från ett café som inte sköter sin kaffemaskin och som ser skitig ut. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.