Förslag vill minska ungas extrajobb

Det är hög ungdomsarbetslöshet. Men ett förslag vill förhindra ungas extrajobb.


Färre timmar samt stopp för jobb i kassa eller i en lokal där alkohol serveras.

Möjligheten för ungdomar under 18 år att jobba extra på fritiden kan komma att minska rejält. Detta om ett förslag från Arbetsmiljöverket går igenom, skriver hotell- och restaurangbranschens tidning Restauratören.

Enligt tidningen skickas ett förslag till nya föreskrifter för minderåriga i arbetslivet snart ut på remiss. Förslaget, som är tänkt att börja gälla från den 1 maj 2010, går ut på att minderårigas skoltid räknas in i den totala veckoarbetstiden, som inte får överstiga 40 timmar per vecka. Dessutom förbjuds minderåriga att arbeta i kassa om det inte sker i närvaro av en person över 18 år. De får heller inte arbeta i en lokal med serveringstillstånd för alkohol under den tid då alkohol serveras.

Restauratören skriver att Arbetsmiljöverket anser att det att de nya förslaget följer EU-direktiven bättre än de gamla föreskrifterna från 1996.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.