Tät trafik på riksväg 21 mellan Kristianstad och Hässleholm i det ymniga snöfallet på tisdagskvällen.
Tät trafik på riksväg 21 mellan Kristianstad och Hässleholm i det ymniga snöfallet på tisdagskvällen. - Foto: TT

Lugnet före stormen när Nora drar österut

Det ser ut att bli en vacker och solig helg i Sverige när ovädret Nora rest vidare österut.Men det är bara lugnet före stormen. På söndag kväll väntas ett nytt oväder.


Det tuffa vintervädret som rasat i Sverige under veckan är på väg att mattas av. Men fortfarande ligger varningar ute för vissa delar av landet.

— Vi håller kvar gul varning för snöfall i sydligaste Svealand och norra Götaland under morgontimmarna men det väntas avta vid åtta-niotiden på morgonen och stormlågtrycket Nora håller på att passera vidare österut, säger Ulrica Sievert, meteorolog vid SMHI.

— Det kan fortfarande vara besvärligt under morgonen, varnar Ulrica Sievert.

Snövarningen som låg ute tidigare för södra Götaland plockades bort under natten och snön har nu övergått i regn.

— Det kan vara slaskigt på vägarna, men det håller på att bli mildare. Man kan inte utesluta att det lokalt kan vara halkigt men det finns ingen varning för ishalka, säger Ulrica Sievert.

Den gula varningen för blåst i Skåne ligger också kvar och det finns risk för stormbyar under morgonen, men det ser ut att lugna ner sig till förmiddagen.

— Det blir lite lugnare med soligt vackert väder på lördagen i kontrast till tidigare, men det är fortsatt ostadigt väder och risk för ny nederbörd i Götaland men inte på varningsnivå, säger Ulrica Sievert.

Söndagen får till en början rätt lugnt och vackert väder men under sena söndagen är ett nytt oväder på ingång.

— Det ser ut att bli rätt besvärligt väder under tidiga måndagen på många platser i Sverige med ett nytt lågtryck. Inga stormvindar vad vi kan se än, men det kan vara blåsigt med risk för drivbildning, säger Ulrica Sievert.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!