Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldts misslyckade taktik

1 av 1

Nyheter | 04/07/2011 08:57

ANALYS. Statsministern har ännu inte insett - snart ett år efter valet - att han inte längre leder en regering i majoritet.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Håkan Juholt har på bara några månader lyckats få in fler slag mot statsminister Fredrik Reinfeldt än vad hans föregångare Mona Sahlin lyckades under hela valåret i fjol.

Men efter ett 20-tal nederlag i riksdagen så har moderaternas partiledare Reinfeldt nu fått nog verkar det som. I en intervju med DN i Almedalen ger han igen. Och han väljer det simpla spåret.

Gång på gång försöker den finurlige Reinfeldt göra Håkan Juholt och sverigedemokraten Jimmie Åkesson till ett radarpar. Läs hans uttalanden nedan.

"Jag menar att Håkan Juholt inte fullföljt det. Han röstar nu med Jimmie Åkesson."

"Vi får notera att det Håkan Juholt och Jimmie Åkesson nu röstar för är inte att stoppa förslag vi lägger, det är att försöka ta bort reformer vi gjorde förra mandatperioden."

"Vad Håkan Juholt menar är att han och Jimmie Åkesson är beredda att stoppa det."

"Det enda sättet vi kan förlora på är att Jimmie Åkesson och Håkan Juholt röstar tillsammans."

Det krävs inte mycket för att kunna läsa Fredrik Reinfeldt nya taktik. Genom att para ihop Juholt med Åkesson vill Reinfeldt vända opinionen mot sossarna. Han menar att de har svikit sina löften att de gör sverigedemokraterna till en maktfaktor i riksdagen. Enligt Reinfeldt sviker Juholt det svenska folket.

Men vad Reinfeldt inte lyckats förstå - trots att det snart har gått ett år sen valet - är att hans alliansregering inte längre har majoritet i riksdagen. Det är han som sviker det svenska folket när han inte söker stöd för sina förslag i riksdagen - där hans allians är i minoritet. I stället för att samarbeta och samtala med de rödgröna så har Reinfeldt tryckt gasen i botten som om inget har hänt. Han verkar ha underskattat sina motståndare som nu gång på gång sänker alliansen i riksdagen och till och med ändrar på tidigare lagar som nu senast med sjukförsäkringen.

Reinfeldt hade förmodligen hoppats på att Juholt & co: inte skulle våga gå emot regeringen och då riskera att associeras med sverigedemokraterna. Han hade fel. Och nu försöker han reparera sitt misstag, men inte genom att öppna upp för samtal - utan han trycker på ännu hårdare om ett eventuellt samarbete mellan Juholt och Åkesson. Detta trots att sverigedemokraterna röstat med alliansen i många, många fall.

Hur svårt ska det vara för Fredrik Reinfeldt att förstå att de gånger socialdemokraterna lyckats knäcka regeringen i riksdagen så har det varit i frågor som är centrala för sossarna. Socialförsäkringen var kontroversiell redan när sverigedemokraterna inte ens var i riksdagen. Reinfeldt kan väl knappast tro att Juholt ska rätta sig i ledet och svika sina kärnfrågor - som de andra allianspartierna har gjort - för att sverigedemokraterna inte ska få politisk makt?

Om han tror det, ja då är han och hans minoritetsregering mer körda än vad man anat tidigare.