- Foto: Privat

Pride stjälper mer än hjälper

KRÖNIKA. Zeke Tastas om Prideparaden som gör det svårare för unga att komma ut ur garderoben.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Vem är krönikören?

Namn: Zeke Tastas

Ålder: 36

Född: Buenos Aires

Familj: Barnen Mio och Malou, syskonen Sandra, Aurora, Zumay, Zashay, Zaminy, Ziray, El Gordo Blanco och Quetzala.

Jobb: Zeke är reklamvärldens Zlatan, Madonna och Cher – han omnämns enbart med förnamn i branschpress. Zeke startade Scholz & Friends i Sverige, gjorde ett pitstop på Wiley & Partners, arbetade som kreativ chef på Naked och är nu kreativ chef på The Pistöl Agency.

Mest framträdande egenskap: Har ett trasigt socialt gränssnitt.

Vill ha: "What's coming to me chico, the world and everything in it"

Motto: When in doubt, dance

Blogg: thepistolagency.tumblr.com

År ut och år in har jag stått och, tillsammans med halvintresserade Stockholmare och helintresserade influgna turister, sett Prideparaden strömma genom staden. Och eftersom jag har många homosexuella vänner så har jag verkligen försökt att sympatisera med Pride som fenomen och känna entusiasm inför vad det betyder.

Men det har inte riktigt gått att uppbåda kärlek för det och först i år förstår jag varför jag inte tror på Pride.

Det är så… kontraproduktivt.

I min värld och min sfär är det inte svårt att komma ut. Jag skulle utan problem kunna ändra eller komplettera min läggning och om mina barn blev homosexuella så skulle jag inte reagera nämnvärt. I Stockholm 2011 är det inte jättesvårt att komma ut till sina bildade innerstadsföräldrar eller vara öppet gay på arbetsplatsen eller gå hand i hand med sin partner på väg till Riche.

Det är inte här slaget står, det är i de delar av landet där den genomsnittliga svensken sällan möts av öppet homosexuella, där det fortfarande anses vara en avart. Slaget står vid att göra det lättare för 15-åringen i Skövde, att skapa förutsättningar för honom eller henne att komma ut.

Och vi är snubblande nära, samhället förändras till det bättre på många punkter och varje år kommer vi ett steg närmare.

Tills 15-åringens pappa i Skövde får sin årliga kontakt med homosexualitet, via tevens rapportering från Pride. Och hur mycket jag än älskar SLM och transor i minimala utstyrslar och färgglad karnevalstämning så gör de livet svårare för 15-åringar i garderoben. Hans pappa får sina fördomar bekräftade och han kan lugnt behålla sina fördomar med argumenten ”se där, de är inte som oss, de är depraverade och allt handlar om snusk och de är annorlunda och de är konstiga”.

”De är inte som oss” är den sista meningen man vill bekräfta i den fördomsfulle mannens sinne (ja, det är en man).

Uppsåtet borde vara det exakt motsatta, att visa att homosexuella är precis som oss. De råkar bara bli kära i folk av samma kön. Uppsåtet borde vara att skapa närhet mellan homosexuella och heterosexuella, uppsåtet borde vara att överbrygga fördomar genom att klargöra den gemensamma nämnaren – kärlek.

Annars blir det bara en uppvisning i utanförskap. Och visst, jag älskar utanförskap och slå från underläge och jag älskar allt som inte följer sexuella eller sociala eller kulturella normer.

Men det är inte mig ni behöver övertyga, det är en pappa någonstans långt från Pride som just nu får sina fördomar bekräftade.

Och sonen som i dag får det ännu lite svårare att stolt erkänna sin läggning.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.