Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bengt Kvist: "Sjuk - eller sjuk?"

- 18/08/2011, 12:28 -

KRÖNIKA. Det var fan bättre förr!

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det beror i första hand på var i landet du bor. Därefter på om du är man eller kvinna och i någon mån på ålder och familjesituation.

En svensk är sjukskriven ungefär fyra gånger så mycket som en tysk, under ett år. Vi, som närmast är besatta av att vårda vår fysik. Vi som tränar enskilt och i grupper, kastar oss över artiklar om hälsa och kost och anvisningar om hur vi ska motionera och bygga muskler och, konsekvent nog, hur vi ska eliminera skadorna av denna träning.

Motsägelsefullt?

Inte alls.

Etnologerna Frykman och Hansen i Lund har borrat i problematiken med Försäkringskassans stöd och det är helt enkelt så att attityderna till försörjning varierar. I deras undersökning inom landet.

Generellt sagt så bor du i Norrland, utanför städerna, är permanent eller ofta arbetslös, är kvinna och känner dig rent allmänt lite marginaliserad så är du sjuk!

Däremot är du inte sjuk om du är ung eller invandrare, bor i välbärgade kommuner i Götaland (eller på Gotland, bäst i klassen), jobbar som besatt och är mitt uppe i karriären.

Den fördomsfulla orsak som etnologerna för fram är att i Norrland, särskilt Jämtland, finns gott om såväl utmärkta fiskevatten som väl avkastande jaktmarker. Tillgången på Gamm-tjurar är god och fiskalen har stora områden att övervaka.

Dessutom finns sekelgamla och väl förankrade fördomar mot överheten i Stockholm som bara suger ut och lämnar alla norr om Dalälven som minken lämnar kräftorna, dvs som tomma skal.

Man tycker, lokalt, helt enkelt att det är varje norrlännings förbannade rättighet att bli försörjd! Kan det inte ske via AMS går det lika bra med FK.

När blev det så här? Var det när facket alienerade sig från medlemmarna? När den lokala klubbledningen blev ombudsmän och åkte till Stockholm på  traktamenten och allt betalt?

Jag saknar de värderingar som Tor Isedal gav uttryck för i Delblancs Hedebyborna!

 

Lägg ner nu!

I ett märkligt försök till kommunikation med media initierade drottning Silvia något slags vitbok över sin fars kontakter med de nazistiska härskarna i Tyskland. Bakgrunden var givetvis de påståenden om drottningens far som Mats Deland gjorde förra året i TV 4 och som hovet, sedvanligt valhänt, försökte hantera.

Nu får hon på pälsen för detta initiativ.

Men herregud, männschan gör ju i alla fall något för att ge sin uppfattning om sin far. Det är ett öppet försök att skapa en dialog och inte hamna i något som liknar kungens eländeshantering av kaffeflickorna. Där han, den mediala olyckan, efter några misslyckade ansatser till grabbighet och höhö-flabb snabbt smet bakom sina jaktkamraters ryggar, försöker hon öppna dialog för förståelse för sina minnesbilder.

Det är dags att vika ner nu. Bakgrund till händelser 75 år tillbaka går inte att klarställa och vilket ansvar har ett barn för sina föräldrars tillkortakommanden?

Hovet har inte haft en fungerarande informationsfunktion sedan Tarras Wahlberg lämnade 2004, dessvärre. Det var bättre förr!

 

Historielöshet bortom all rimlighet

Den som inte lär av historien är dömd att upprepa den.

Den aforismen formulerade den spanske, senare huvudsakligen USA-verksamme, filosofen George Santayana.

Det är dags att damma av sentensen i Umeå med omnejd sedan det kommunalt(!) ägda städbolaget Viva Resurs i sitt introduktionsmaterial för nyanställda citerat den klassiska Autschwitz-skylten ”Arbeit macht frei”.

Hur någon, ens i oansvarig ställning, kan vara så totalt renons på kunskap om förhållandea runt det största dödslägret i historien kan rimligen bara förklaras med skolans misslyckande inom ämnet historia.

Från 60-talet och decennierna efter det for de pedagogiska anvisningarna som örfilarna i den gamla pluggskolan. Dåvarande SÖ, väl infiltrerat av diverse Moskvakommunister, överbjöd sig själva årligen i nya märkliga pedagogisksa experiment. Den klassiska undervisningen i historia skulle ersättas av en objektivistisk undervisning som i sin tur skulle ersättas av en metodisk. I dagsläget har ämnet historia näst intil försvunnit någonstans i SO-träsket. Betygsvirrvarret ska vi bara inte nämna.

Sett mot den bakgrunden är det inte förvånande att en fadäs av denna omfattning kan inträffa.

Historieundervisningen, i varje fall, var bättre förr!

 

Lysande Vladimir, lysande!

Vladimir Putin, mest känd för att vara Rysslands premiärminister, har nu lämnat ovärderliga tillskott till den grekiska antika historien.

I veckan fick han det goda infallet att dyka i de grekiska vatten där han semestrade och hast Du mir gesehen!  På bara två meters djup och i kristallklart vatten hittar karlen två antika krukor, nästan helt intakta dessutom.

De arkeologer från en näraliggande utgrävning, som turligt nog var på platsen för dyket, visste knappt till sig av lycka över detta tillskott.

Snyggt jobbat Valdimir, verkligen snyggt. Och så påpassligt dessutom!