Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alex Bengtsson: "Kamprads fascisthyllning skadar Ikea"

Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.

Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.

Privat

Nyheter | 24/08/2011 07:57

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om mannen som höll fascismen vid liv – en stor människa om Kamprad får välja.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Avslöjandet om att Ikeas grundare Ingvar Kamprad än idag hyllar fascisten Per Engdahl är anmärkningsvärt och skadar Ikeas förtroende så det står härliga till.

”Att Per Engdahl var en stor människa, det kommer jag att vidmakthålla så länge jag lever”.

Uttalandet kommer inte från Marc Abramsson, partiledare i kryptonazistiska Nationaldemokraterna. Inte heller från Daniel Höglund, partiledare i nazistiska Svenskarnas parti. Det kommer inte heller från någon sverigedemokratisk partiveteran som kan sitt partis historia och som inte hymlar med den.

Nej, det kommer från Ingvar Kamprad. Ikeas karismatiske grundare och ägare. Uttalandet är inte lastgammalt. Det är inte hämtat från den tid under men även efter andra världskriget då Kamprad var aktiv Engdahls organisation, den tyskvänliga och fascistiska Nysvenska Rörelsen. Kamprads utspel kom i en intervju med författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink till boken ”Och i Wienerwald står träden kvar”.

Kamprads nazistiska och fascistiska förflutna har tidigare uppmärksammats. Men att Kamprad än i dag hyser en vördnad för Per Engdahl som efter kriget hjälpte tyska nazister att fly till Sverige är givetvis anmärkningsvärt.  Men vem var då denne fascistledare?

Det är ingen överdrift att påstå att Engdahl spelade en oerhört viktigt roll för att den europeiska fascismen och nazismen skulle överleva som rörelse efter andra världskriget. Engdahl anordnade bland annat konferenser i Malmö där denna kraftigt decimerade rörelse från hela Europa samlades för att slicka såren och diskutera framtiden.

Engdahl stakade på många sätt ut vägen för rörelsens framtid framtoning. Medan en del av denna rörelse kramade sig fast vid nazismens ideal förändrade Engdahl retoriken. Begreppet ”ras” byttes exempelvis ut mot ”främmande kulturer”. Istället för att tala om ”revolution” vald Engdahl en reformistisk inriktning. Antisemitismen förpassades inte helt men fick en mindre framträdare roll i propagandan. Förlagorna till flera av de högerextrema partier som decennier senare nått enorma framgångar i valen med främlingshat fanns med Engdahls möten.

Åsbrinks avslöjande kommer givetvis leda till en stor debatt. Kamprad lär få nya fans inom extremhögern efter sitt uttalande. Medan vanligt folk kommer vara lite mer skeptiska till Kamprad och Ikeas putslustiga framtoning.

Och om någon velat involvera Kamprad i en antirasistisk kampanj så kan nog den glömma det…