Eric Rosén tror inte att domedagen är nära. Eller är den det, litegrann?
1 av 2
Eric Rosén tror inte att domedagen är nära. Eller är den det, litegrann? - Foto: Karin Bylund
2 av 2
- Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Eric Rosén: "Låt det få handla om rätt och fel"

Floppen kring fosterhemsbarnens ersättning ännu ett övergrepp.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Beskedet om att regeringen tillsatt en utredare som efter - får man förmoda - noggrannt övervägande och ett omfattande arbete kommer fram till att de barn som vanvårdats i fosterhem ska få noll kronor i ersättning slog ner som en bomb.

Noll kronor?

Trots att utredningens syfte var upprättelse för de som råkat illa ut och inte tagits på allvar när de larmat om missförhållanden.

Noll kronor?

Det framstod mer som ännu ett övergrepp.

På sätt och vis bra då att barn- och äldreministern Maria Larsson (kd) nu säger att hon är beredd att backa från utredningens slutsats. För då har de chansen att se till att det som blev fel ändå blir rätt till slut.

Men det finns all anledning för såväl Maria Larsson som resten av alliansen som oppositionen att vara väldigt försiktiga i hur de hanterar situationen just nu. För här rör det sig inte om reform- och vallöften, ”ambitioner” eller ”goda idéer”.

Det är ett läge där det snarare handlar om att staten är en av flera förövare och de fosterhemsbarn som väntar på besked är brottsoffer.

Då duger det inte att kasta sig hit och dit och fram och tillbaka beroende på hur opinionsläget eller den parlamentariska maktbalansen ter sig för tillfället.

Att oppositionen går ut och halvlovar olika varianter är lika illa som att regeringen svänger fram och tillbaka. Den här typen av politik måste ändå i större utsträckning behandlas som det utredningsärende det var från början, inte som ett budgetberoende hippsomhapp.

Utredningen tycks ha kommit fram till en mindre klok slutsats och det är förnedrande för de tidigare fosterhemsbarnen. Kränk dem inte ytterligare genom att göra ersättningen för deras omfattande lidande till en fråga om att satsa. Låt det faktiskt få vara en fråga om rätt och fel.

Jag hoppas som alla andra att vi får en tillfredsställande lösning och att de som råkade illa ut som barn får en ersättning som om inte annat ger dem en känsla av att deras erfarenheter tas på allvar.

Just nu är det svårt att uppleva det så.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.