Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

Alex Bengtsson: "Förena Mellerud och Rinkeby"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson citerar Fille: "Dom får skattelättnad medan vi får fler bördor att bära på."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

I tider då rasismen #äntligen fått ett ansikte i form av en broiler från Sölvesborg och nästan varenda ledarskribent och ”politisk analytiker” gafflar om ”mittenväljare” och ”medelklass” så är den mest uppenbara politiska utmaningen bortglömd. Ändå finns den där som ett bortglömt barn på skolgården.

Flera av de svenska partierna befinner sig i någon form av existenskris. En ny tid och svikande opinionssiffror får allehanda spinndoktorer, partistrateger och vad de nu än kallar sig att vända på varenda sten. En del av dem hamnar i antingen en tröttsam folkhemsnostalgi a la Göran Greider medan andra omfamnar ett visst ekonomiskt system som en livskamrat som snart ska hoppa på bussen och lämna villaförorten för gott.

”Dom får skattelättnad medan vi får fler bördor att bära på”, rappar Fille, som är en av Sveriges bästa rappare, i låten ”Från hjärtat”. Denna lilla strof är en förbannat bra sammanfattning för situationen på både landsbygden och i storstädernas förorter. I båda dessa typer av samhällen är nedskärningar av lokal service och massarbetslöshet vardag. Kriminalitet, låg utbildningsnivå och intolerans kommer som ett brev på posten.

På grund av den brutala jakten på de stackars medelklassväljarna på Södermalm och i Linnéstaden, en hopplös av exotifiering av förorter som Rinkeby och Angered och många gånger ett omyndigförklarande av glesbygdsmetropoler som Mellerud och Molkom så kommer de förenande politiska lösningarna helt i skymundan.

Det parti eller för den delen den rörelse som lyckas förena förorten och landsbygden med framåtskridande lösningar som inte fastnar i en tomgångsretorik skulle vinna enorma framgångar. Kanske inte i form av creddiga tweets men den skulle likt förbaskat förändra det politiska landskapet.

De politiska lösningarna finns redan i de befintliga partiernas politiska program. Det handlar som vanligt om att utgå från sin egen ideologi och värdegrund. Den stora utmaningen handlar snarare om att förena människor och spetsa till retoriken. Det kan man år 2011 göra med så väl teknikens hjälp som med stora uppslutningar där människor träffas rent fysiskt.  Projekt som ”Förorternas riksdag” kanske skulle skrotas och bli en samlingspunkt för både förorten och landsbygden. Det skulle också vara ett integrationsprojekt värt namnet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!