Fredag 24 Sep
Stockholm

Eric Rosén: "Odell kan bli sista spiken i KD-kistan"

1 av 2
Eric Rosén.
2 av 2
Eric Rosén. Foto: Karin Bylund

KRÖNIKA. Ska KD ha en partiledare som strider för att evolutionen ska avfärdas som trams?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Göran Hägglunds slätstrukenhet och numera helt uppgivna hållning har jag skrivit om tidigare. Min bild är också att Hägglunds bristande entusiasm och tro på sin egen kapacitet att höras inom alliansen kommer att innebära slutet på hans tid som ledare för kristdemokraterna.

I nuläget, sedan Marcus Birro dragit tillbaka sin märkliga kandidatur, ser vi bara Mats Odell som motkandidat. Och han är onekligen intressant. Mats Odell har en del uppfattningar som skulle kunna få alliansen som helhet att genomsyras av en helt ny attityd.

Hade jag varit till exempel centerpolitiker eller folkpartist hade jag till exempel haft rätt svårt att inte polemisera mot ett parti som leds av en person som är medlem i Vallentuna pingstkyrka. En kyrka som definieras av att de helt förnekar evolutionen och hävdar att evolutionsteoriern är ”tro” och den kristna skapelseberättelsen är ”fakta”.

De pratar också väldigt mycket om syndafloden. Mats Odell skulle på det sättet vara fullständigt unik bland riksdagens partiledare.

Han är speciell också på andra sätt. Dels är han en stark anhängare av tomma löften, vilket lär gå emot honom om han tar över Kristdemokraterna.

Bland annat har han minst fem gånger gjort samma bergsäkra utspel om att det är ”slut med orättfärdiga bonusar” i olika former. Jag vet inte vad bibeln säger om att lova utan att leverera, säkert något, men jag har en känsla för vad väljarna på sikt säger.

Att roffa åt sig  och vara girig är generellt rätt impopulärt både bland de djupt troende och bland väljare i gemen. Därför kan Odells affärer, där han skodde sig ordentligt på ett minst sagt suspekt sätt, också komma att ligga honom i fatet.

Så visst: Göran Hägglund må ha nått vägs ände och blivit i det närmaste tandlös i förhandlingarna med de övriga allianspartierna. Men om Mats Odell är mannen som ska ersätta honom – och som ska få ett större förtroende från folket än sin företrädare – då vet vi att Kristdemokraterna är illa ute på riktigt.

Är detta alltså de kandidater som står till buds? Då tror jag nästan att Birro ska ge sig in i racet igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela