Eric Rosén tycker att S-ledaren klantat sig ordentligt.
1 av 2
Eric Rosén tycker att S-ledaren klantat sig ordentligt. - Foto: Karin Bylund
Håkan Juholt.
2 av 2
Håkan Juholt. - Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX

Eric Rosén: "Juholt är en klantskalle"

KRÖNIKA. Han bör inte avgå men han måste lära sig av sina misstag och det illa kvickt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Håkan Juholt är en klantskalle.

Detta ska vi inte tvista om. Han har själv satt sig i en situation där han får rimlig och relevant kritik från snart sagt alla håll för sitt agerande kring kostnadsersättningen för hans delade boende i Stockholm.

Detta är alldeles glasklart ett problem. Det är genant. Han är en klantskalle och det är inte konstigt att det blir braskande rubriker hos oss och andra. De som relativiserar Juholts klantighet - och hävdar att Carl Bildt borde få all fokus eftersom han är en mycket värre skurk - gör ett misstag. För Bildts skumma förflutna och dunkla beteenden i Lundin Petroleums styrelse kan rimligen inte vara det enda vi fokuserar på. Vi kan inte låta allt annat passera tills det största (?) är färdigutrett och klart. Så funkar det lyckligtvis inte, man måste kunna kritisera olika saker på olika premisser och man måste kunna göra det parallellt.

Samtidigt har jag också svårt att förstå de som åt andra hållet ropar att Mona Sahlin minsann fick avgå för en enda Toblerone medan Juholt får sitta kvar. För det första var ju Sahlinaffären betydligt allvarligare än ”en Toblerone”, för det andra var hon inte partiledare när skandalen uppdagades men blev det senare - trots sin historia - och för det tredje undrar jag om de som beklagar hur Sahlin behandlades verkligen vill att Juholt ska avgå bara för två fel ska göra ett rätt?

Hur som helst menar jag att Håkan Juholt inte bör eller behöver avgå. Jag köper att det saknats uppsåt och att han gjort fel av misstag. Jag uppfattar det inte som att han försökt roffa åt sig, ljuga eller luras. Jag tror inte han sett kostnadsersättningen som ett sätt att dryga ut kassan i strid med reglerna. Jag tror bara att han visat sig vara en klantskalle i det här fallet. Det kan vara nog så problematiskt men i min bok inget som diskvalificerar honom från förtroendet som partiledare.

Däremot hoppas jag att han är klok nog att lära av sina misstag. För det är inte vi i media som ställt till det för Håkan Juholt. Det har han gjort alldeles på egen hand.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.