Sonja Abrahamsson.
Sonja Abrahamsson.

Sonja Abrahamsson: "Bingo fotar en svag primat i behov av uppmuntran"

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Sonja Abrahamsson


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Jag såg att Kalenderflickornas kalender för 2012 har släppts. I år är temat kvinnors hälsa och på utgivarens hemsida kan man läsa att Bingo Rimér är den som i år, suck, "porträtterar starka kvinnor på ett sätt som vi inte är vana att se dem".

Vidare kan man läsa statistik om "kvinnors hälsa" där man lite kortfattat berättar varför slidfolket motionerar, hur de dricker alkohol och sist men inte minst tänker och resonerar kring sex.

Och jag, som är en av dessa människor kalendern vill hjälpa, får en konstig känsla i magen. Varför får jag det? Pengarna från det xy-främjande projektet doneras ju till hälsa för såna som mig, något så gott  och "livsnödvändigt" borde väl inte göra så att jag drabbas av spontan anemi?

Ja, alltså... det är just det här med "starka kvinnor". Fotade av Bingo Rimér. På ett sätt som vi "aldrig sett dem". Det vill säga skuttandes bland rosa moln i en halvtattig photoshoppning. Är det djärvt av mig att säga att jag tror att han inte anlitades för att han är "en av Sveriges bästa fotografer" (för det är han inte, bara titta på dessa bilder), utan för att han är känd som flickfotograf i herrtidning?

Receptet är så enfaldigt och tröttsamt att jag spontanmensar rakt ut i byxan.

Läser man på utgivarens hemsida om kalendern inser man att den lika gärna hade kunnat handla om schimpanser som försöker breaka sig loss från kosmetikaindustrin. Läs själva och byt ut alla "kvinnor" till "schimpanser" och du kommer inse att det lika gärna hade kunnat handla om en svag och dåligt anpassad primat i behov av uppmuntran. Helt vanliga jävla kvinnor som åstadkommit något helt rimligt kallas "starka", vilket är, i mitt tycke, ett helt obegripligt gullande. Det är helt obegripligt och återfinns överallt i samhället.

När ska det bli allmänt vedertaget att det räcker med att behandla kvinnor helt normalt och att vi inte är några som man måste värna? Jag dör faktiskt hellre av både fetma och alkoholism än att bli gullad med för att jag är tjej. Allvarligt talat.

Sonja Abrahamsson.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billigare att tanka – dieseln under 19 kronor

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.