Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
6461
reaktioner idag

Sonja Abrahamsson: "Bingo fotar en svag primat i behov av uppmuntran"

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Sonja Abrahamsson

Sonja Abrahamsson.

Sonja Abrahamsson.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag såg att Kalenderflickornas kalender för 2012 har släppts. I år är temat kvinnors hälsa och på utgivarens hemsida kan man läsa att Bingo Rimér är den som i år, suck, "porträtterar starka kvinnor på ett sätt som vi inte är vana att se dem".

Vidare kan man läsa statistik om "kvinnors hälsa" där man lite kortfattat berättar varför slidfolket motionerar, hur de dricker alkohol och sist men inte minst tänker och resonerar kring sex.

Och jag, som är en av dessa människor kalendern vill hjälpa, får en konstig känsla i magen. Varför får jag det? Pengarna från det xy-främjande projektet doneras ju till hälsa för såna som mig, något så gott  och "livsnödvändigt" borde väl inte göra så att jag drabbas av spontan anemi?

Ja, alltså... det är just det här med "starka kvinnor". Fotade av Bingo Rimér. På ett sätt som vi "aldrig sett dem". Det vill säga skuttandes bland rosa moln i en halvtattig photoshoppning. Är det djärvt av mig att säga att jag tror att han inte anlitades för att han är "en av Sveriges bästa fotografer" (för det är han inte, bara titta på dessa bilder), utan för att han är känd som flickfotograf i herrtidning?

Receptet är så enfaldigt och tröttsamt att jag spontanmensar rakt ut i byxan.

Läser man på utgivarens hemsida om kalendern inser man att den lika gärna hade kunnat handla om schimpanser som försöker breaka sig loss från kosmetikaindustrin. Läs själva och byt ut alla "kvinnor" till "schimpanser" och du kommer inse att det lika gärna hade kunnat handla om en svag och dåligt anpassad primat i behov av uppmuntran. Helt vanliga jävla kvinnor som åstadkommit något helt rimligt kallas "starka", vilket är, i mitt tycke, ett helt obegripligt gullande. Det är helt obegripligt och återfinns överallt i samhället.

När ska det bli allmänt vedertaget att det räcker med att behandla kvinnor helt normalt och att vi inte är några som man måste värna? Jag dör faktiskt hellre av både fetma och alkoholism än att bli gullad med för att jag är tjej. Allvarligt talat.

Sonja Abrahamsson.

Mer:

Sonja Abrahamsson: "Töntarna i kungahuset"