Måndag 10 Maj
Stockholm

Sonja Abrahamsson: "Anna Wahlgren kan fortfarande ge expertråd"

Sonja Abrahamsson.
Sonja Abrahamsson. Foto:

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Sonja Abrahamsson

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Senaste veckan är det många som har spått barnuppfostrarlegenden Anna Wahlgrens karriärsmässiga död. Detta efter att hennes dotter Felicia Feldt släppt en självbiografisk bok som handlar om hur det är att växa upp med supermamman, eller ska vi kanske säga suparmamman: boken beskriver nämligen en uppväxt kantad av fyllor, bråk, rotlöshet och svek.

Wahlgren kom ut med sin omtalade föräldraguide Barnaboken 1983 och hon är än i dag, nästan 30 år senare, aktuell som föreläsare och expertutlåtare. Många tror att det är slut på hennes trovärdighet nu. Det tror inte jag.

Efter boksläppet har det varit många diskussioner om vem som har gjort "fel". Borde dottern ha skött det här privat kanske? Är inte mamman en känslokall häxa? Båda kanske är häxor? Kanske är ingen av dem häxa, men är det inte så att bokförlaget i så fall har brustit i ansvar när de gett ut boken?

Jag känner bara hallå?

Vad spelar det för roll vem som har gjort fel här? Går det ens att komma fram till något svar? Vems fel är det att en person brister i sitt föräldraskap? Feldt är arg på sin mamma, men talar även om hur hon själv gick i samma fotspår tills hon föll i djup depression. Kanske har Anna Wahlgren också föräldrar som är värda att vara arg på? Kanske blandade hennes mormor ihop barn med vargar? Vems fel är det att denna kedja av destruktiv barnuppfostran ofta får spelrum?

För samhället är ju fyllt av trasiga föräldrar och arga barn. Ibland undrar jag om det finns en enda "normal" uppväxt i hela världen? Jag såg att Michael Jacksons dotter Paris beskrev sin uppväxt som "normal". Haha.

Själva dyngsträngen i den här kakan är så klart att Wahlgren har gjort sig känd som uppfostringsguide, men grejen är att hon trott på att hon kan sina grejer. Och det är klart att hon måste få uttrycka det hon tror på. Vem skulle stoppa henne? Vi? Bokförlaget? Andra experter? Eller hennes barn?

Och det är just därför jag tror att Wahlgrens karriär är långt ifrån över. Men jag tror att den kan få en annan inriktning – och kanske handla om expertishjälp i hur man som misslyckad föräldrar försonas med sina arga barn.

Jag hoppas på det, för det behövs verkligen experter på det området.

Sonja Abrahamsson

Kommentera
Kopiera länk
Dela