Fredag 23 Apr
Stockholm

Sonja Abrahamsson: "Papper är roten till alla psykiska problem"

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Sonja Abrahamsson om hur Försäkringskassan ersätter gräshoppevärmen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Papper. Smaka på ordet. Det smakar kanske inte något särskilt. Smaka nu på papper från Skatteverket, från Arbetsförmedlingen, papper från a-kassa, viktiga kvitton, intyg, betyg. Du ska helst ha dem inskickade innan kl. 18:00 i kväll. Smakar det bra?

Varje gång ett brev från Försäkringskassan eller Skatteverket dimper ner på hallmattan får jag svettningar, yrsel, måste tugga tuggummi, gå en promenad. De är som en övermöglig låda köttfärs jag hittat i kylskåpet, bara det att papperna inte accepterar att bli slängda i soporna. Alltid är det något de vill veta, något de vill ha. Vad de vill står alltid ”tydligt och klart”, men det är så diffust,  så exakt, på en och samma gång. Jag drabbas av spontan dyslexi så fort jag ska försöka läsa myndighetsbrev.

Papper är grunden på vilken vi har byggt upp samhället. Är det något papper man glömt, inte förstår eller missat så svajar hela världen och stjärnorna byter plats. Ingenting blir längre säkert!

Man får sitt första papper redan när man är ett outvecklad foster och när man dör skulle man kunna begravas i sin enorma pappershög och stanken från det ruttnande liket skulle inte ens kunna tränga igenom för att besvära omvärlden. Papper tycks inte heller besvära omvärlden.

Jag var hos min kurator häromdan. Allt vi pratade om var hur viktigt papper är, att inte känna ångest inför papper. Jag trodde att man skulle prata om besvärliga minnen, traumatiska händelser och destruktiva känslor när man får psykhjälp. Men nej. Man pratar om papper. Å andra sidan kanske papper är roten till alla psykiska problem.

Man kallar människor som har det sämst i vårt samhälle för ”papperslösa”. För mig är det helt ologiskt.

Hur kan vi sätta vårt förtroende i händerna på instanser som kräver att vi ska fylla i papper på rätt sätt inom rätt tid, annars är vi fucked? Var papper det bästa som vi kunde komma på? Skulle Egyptens tio plågor drabba oss igen är jag helt säker på att gräshoppesvärmen skulle ersättas av brev från Försäkringskassan. Men jag hoppas att det aldrig behöver hända.

Amen.

Sonja Abrahamsson

Kommentera
Kopiera länk
Dela