Bengt Kvist: "James Bond"

- 22/01/2012, 14:32 -

Det var fan bättre förr!

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tekniken utvecklas, i strid med min egen tes ovan, ständigt. Maskinöversättningar som numera är hyggligt läsbara var i sin introduktionsfas uppseendeväckande usla. Min lokale revykung, mr John Fiske, hävdar med emfas att den första Bondfilmen, Dr No (1962), genom just maskinöversättning och frånvaron av cross-checking på japanska kom att heta ”Nej, vi behöver ingen läkare”.

Det var i den filmen Sean Connery, skotte trots sitt irländska förnamn, fick sitt genombrott. För alla sanna Bondälskare är han den ende riktige James Bond. Filmerna höll fö på att dö med hans avhopp och det obegripliga valet av George Lazenby som Bond i film nummer 6. Till all lycka gjorde Connery nr 7 och serien kunde fortsätta.

Till den första filmen gjorde ansvarig för castingen ett mästardrag genom att engagera schweitziska Ursula Andress som den första Bondbruden. Efterhand blev hon vida känd som Ursula Undress. Hennes oförmåga att säga även enkla enstaviga ord på begriplig engelska, utan tysk brytning, var orsaken till att samtliga hennes repliker måste dubbas. Men visst var det pikant.

F ö såldes den bikini Undress/Andress hade i filmen ett antal år senare på en Christieauktion i London för 65.000 dollar. Till en amerikansk fetischist.

 

Nya Carema?

Det moraliskt havererade vårdbolaget Carema Care har snart haft ett par månader på sig att reparera de skador det har åsamkat sig själva och hela den privata vårdsfären.

Det intensiva arbete som företagets ledning aviserade skulle starta för att införa kompetens och ansvar gentemot sina vårdade och uppdragsgivarna måste snart komma ut som handlingsplaner och personalskiften.

Vård och omsorg är inte bara att erbjuda förvaring av äldre i lättstädade lokaler och utportionering av diverse matlådor några gånger om dygnet. Det är faktiskt hela det komplicerade förlopp som kallas livet.

De beslutsfattare i skepnader av vårdadministratörer och politiker som har att ge riktlinjer och ramar kan inte ta till sig behov och önskemål från sina sk kunder. (vilket jävla begrepp att införa i en verklighet som inte innebär möjlighet att välja!) Helt enkelt för att politikerna saknar insikt och administratörerna som ska genomföra saknar resurser. Behoven som ska tillgodoses varierar inom vida ramar. Från de mest primära som mat, värme och medicinsk hjälp till meningsfyllda dagar som fortsätter att utveckla vårdtagarna (ytterligare ett landstingsbyrokratisk uttryck!) och deras omgivning. 

För att göra detta behövs politiker som har mod attg stå upp för varierat behov av personal, kompetens och utrustningar. Det finns vårdtagare som måste tas om hand i mer eller mindre ständiga sänglägen, det finns människor i palliativ vård som ska få leva efter sina egna önskningar och behov liksom det finns de som mest av allt behöver, och frågar efter, intellektuell och/eller fysisk stimulans.

Hela detta varierade komplex av behov och önskemål kan bara vårdgivare i enskild regi ge. Där finns flexibitet och rörlighet i organisationen, möjlighet till specialisering och tidig identifiering av behov.

Kommun och landsting låser sig i mallar och stolpiga strukturer, är långsamma och, dessvärre, attraherar inte de vassaste knivarna till sina lådor.

Utomstående företag är alltid snabbare både att fånga in signaler och anpassa lösningar till uppkomna behov. Givetvis ska måluppfyllelsen kontrolleras och där har betällaren sin uppgift. Liksom lagstiftarna som ska ge de legala förutsättningar vilka stoppar dispositioner som mer liknar stöld än företagsekonomi.

Den dominerande vårdarbetskategorin, Kommunalarbetarförbundet, behöver näpsas såtillvida att de acceptera att det är skillnad i kompetenskrav på en specialiserad sjuksköterska och ett vårdbiträde vilket motiverar olikheter i lön, t ex.

Företaget Carema Care har fått tid att formulera sin målsättning, byta ut giriga och empatilösa chefer för att introducera ett nytt synsätt; medkänsla och humanitet.

Så ta nu vara på den möjlighet som finns, Nya Carema Care!

 

Nya teologiska rön?

Marcus Birro avslöjar nu att det är Anna Wahlgren som skrivit bibeln. I varje fall att hon själv lever i den uppfattningen.

Jag tycker att det är beklämmande att en överspelad tant som Wahlgren inte kan acceptera att tiden sprungit från henne och bara sätta sig ner och nöjt begrunda sin onekligen goda reproduktionsförmåga.

 

Jag känner starkt ...

... för kapten Bertorelli,  nej förlåt jag menar kapten Schettino, fd befälhavare på Costa Concordia.

(Kapten Bertorelli var ju den stilige italienske kaptenen vid Alpjägarna i den dessvärre nedlagda serien ´Allå, ´Allå, ´emliga armén. Ni minns väl snubben med fjädrarna i hatten? Och alla medaljerna?)

Inte nog med att Schettino sitter inlåst i sitt hem efter att ha snubblat ner från sitt förlista fartyg, rätt i livbåten dessutom, den vackra moldaviska tolken har också lämnat honom.