Bengt Kvist: "Pyttans ABC"

Det var fan bättre förr!


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Läsvanorna är under förändring. Det har de i och för sig varit under ett antal år i och med att ljudböcker kom i marknaden och biblioteken tog upp den utlåningen. Liksom med tillkomsten av en föga känd genre; utlåning av inspelningar av operaföreställningar på cd. Med bra ljudåtergivning dessutom och en förvånansvärt omfattande repertoar.

Men den stora förändringen är tillkomsten av e-böcker för köp och lån. När det finns surf/läsplattor/appar eller laptop/pc i flerfaldiga upplagor i alla hushåll är marknadspotentialen hur stor som helst.

Dessvärre finns det en del sten på vägen och som alltid handlar det om ekonomi. Biblioteken lånar ut e-böcker gratis men måste betala strax under 20 kronor för varje utlån. Det är visserligen inte gratis för biblioteken att låna ut traditionella böcker heller men då handlar det om några kronor per bok. Och följden blir förstås att de kommunala bilblioteksstöden inte räcker till. Låna Zlatans biografi gratis på biblioteket eller betala 150 kronor för den som app i din mobil. Verkligheten talar: 1.000 lån på Stockholms stadsbibliotek som e-bok, 20 lån som tryckt under de första två veckorna för just den boken. Bokhandelspris ca 200:-.

Det känns angeläget att biblioteken och förlagen kommer överens. De senares förslag att en e-bok bara kan lånas en gång i taget per inköpt ex är väl en rimlig ansats; så är det ju med traditionella böcker. Utlåningsersättningen kan man förhandla fram nivåer för och sedan är det upp till de kommunala kulturförvaltningarna att riva åt sig erforderliga anslag för att erbjuda produkter till sina konsumenter.

E-böcker växer, näst intill lavinartat. Guillous Brobyggarna har sedan september sålt 125.000 i papper och runt 25.000 som e-bok. Totalt trefaldigades försäljningen av e-böcker under 2011 och kom nästan upp i 100.000 ex.

Och så kommer ett annat hinder på vägen. I en parallell diskussion mellan förlagen och bokhandlarbranschen tvistar man om försäljningskanalerna.

För mig känns det naturligt att gå till min boklåda, prata med de kunniga medhjälparna där och välja om jag vill köpa med mig boken som tryckt ex eller på ett usb eller kod för min Ipad. Det går dessvärre inte eftersom de båda branscherna inte kunnat komma överens om marknadsvillkoren. Tyvärr, tror jag, är bokandlarna därvid lite stolpiga och klamrar sig fast vid sin försäljningsform; en bok är en bok tryckt på papper. Det är begripligt att de vill hålla fast vid sin trivsamma atmosfär, vilket jag verkligen hoppas att de kan göra, men det kommer också att fungera med försäljning av e-böcker jämsides. För mig är det klockrent så att det blir den tryckta boken jag kommer att gå hem med i de flesta, men inte alla, fall. Jag gillar att ha bokhyllor (nästan) fyllda och känna den njutning som ligger i möjligheten att kunna ta fram en bok, leta upp något favoritstycke och läsa det igen. Och igen.

Det kan tyckas bestickande och i takt med tiden att en kommun i stockholm nu planerar för att sticka läsplattor i händerna på nybörjarna i lågstadiet. Helt enkelt hoppa över tragglet med papper och penna och att lära sig skriva. Ungarna skulle helt enkelt lära sig både läsa och skriva utan att kunna foma ens den enklaste bokstav. Idén måste ha kommit via någon spontan och ivrig förskolefröken med ambition att profilera sig och sin skola i konkurrensen.  Och förslaget fick Jan Björklund, Folkpartiets Överbefälhavare, att gå i taket. Förhoppningsvis stoppar han nu denna befängda tanke. Risken för framtiden är annars att alla i framtiden skriver med lika usel handstil som min husläkare.

De allmänna biblioteken är lite mer än 100 år i den form de finns idag. Det började visserligen ytterligare 100 år tidigare i, märkligt nog i mörkaste Småland, med sockenbibliotek men någon sving på verksamheten blev det inte förrän folkskolelärarna pressat bort prästerskapet från biblioteken.

Ge biblioteken resurser, deras betydelse kan inte överskattas!

 

Kris(t)demokraterna

C H Hermansson, ledare för Sveriges kommunister under 1960/70-talen, fick sin beskärda del av internt krypskytte. Han är inte Odell/Busch/ Oscarssons ideologiska förebild men han bjuder Kristdemokraternas omtumlade ledning på sin klassiska sammanfattning från tidigt 70-tal:

-Någon jävla ordning ska de va´ i ett parti!

Rikstinget är genomfört. Odell har fått däng offentligt. Acceptera då Rikstingets utslag, dra hem till kapellen och formulera för en ideologisk idé som attraherar utanför Livets ord.

T ex med ett politiskt program utan inslag av kreationister.

 

Etnisk hämnd

Nu har etiopisk domstol dömt ut straffet för de två lite omdömeslösa men ambitiösa journalisterna Schibbye och Persson. Deras tilltag ansågs värt 11 år i fängelse. Och ett fängelse av en typ som vi aldrig sett maken till i Europa.

Jag kan tänka mig med vilken moralisk inre tillfredsställese premiärministern Zenawi nu meddelar att han kan tänka sig att ”benåda” svenskarna.

Men först lite straffexercis: Schibbye och Persson ska uppföra en offentlig benådningsdans genom att de medger sin brottsliga gärning, skäms, lovar att inte göra om det och rent allmänt ödmjukar sig.

Ett slags senkommen hämnd för de övergrepp som européer begått mot afrikaner även om det denna gång sas drabbar fel nation, dvs oss. Men å andra sidan är det alltid kul att se storvuxna vita män förnedra sig.

Att sätta ekonomisk press på Etiopien var aldrig aktuellt. Det kunde störa viktiga affärsintressen för Carl Bildts forna kompanjoner i Lundin Oil.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!