Sonja Abrahamsson: "Vem som helst kan se att det är en pung med rosetter"

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Sonja Abrahamsson: "Man vet liksom aldrig. Det är det som är mode."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Många roade sig gott åt Ranelids apelsinfärgade hy när han under självhypnos äntrade Melodifestivalen. Det finns till och med en flashsida, MC Ranelid, där reglaget av Ranelids solbränna är en nästan lika viktig detalj som hans poetiska utspel.

Men oj vad jag kan relatera till det där. Ni vet, det där att inte kunna hantera skönhetsprodukter. Brun utan sol, smink, skor och andra tillbehör – att vara snygg är som en Rubriks kub av färger och former och att kalla modegamar för korkade är förmodligen det sista man ska göra då de kan hålla reda på oceaner av godtyckliga regler och lagar. Men mycket verkar, utifrån min vy, ungefär hur korkat som helst.

Om vi bara tar en så vanlig och ”självklar” sak som handväskan; vem som helst kan se att den är en missbildad påse, en börs med ett handtag, en pung med rosetter. Men i stället för att se den för den otympliga skit den är så envisas vi med att kalla det för ”accessoar”.

Ofta har handväskan ingen ordentlig axelrem utan bara ett kort handtag som gör att man precis kan klämma fast den i armhålan. Människor i hundratal går omkring med handväskan hängd i armvecket med armen formad som en stel och fisförnäm krok. Handen hänger slappt, den ser död och oanvändbar ut. Underarmen helt klart ansträngd. Vore inte handväskor en sådan socialt accepterad och vanlig pryl så skulle man kanske dra slutsatsen att de som bär den är handikappade på något sätt.

Smink är lättare att missförstå och applicera felriktat än vad det är att göra det rätt. Skor är helt obegripliga, hur väljer man rätt storlek? Är det meningen att man ska få förslitningsskador av högklackat efter bara några timmar?

En helt vanlig kjol kan göra succé eller faila fett beroende på vilken ögonskugga man har. Man kan förnya en gammal kofta med ett en scarf (scarf!?), och råkar man köpa ett halsband som skär sig mot ansiktsformen så kan det se ut som att man har fastnat i en toalettstol. Man vet liksom aldrig. Det är det som är mode.

Så är det konstigt att folk ibland ser lite märkliga ut i till exempel ansiktet, även fast det är uppenbart att de ansträngt sig ofattbart mycket för att se bra ut just där? Nej. Tänk på det. Vi lever i ett samhälle där handväska är norm. Förvirring är oundviklig.

Sonja Abrahamsson

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!