Eric Rosén: "Statsministerns nonchalans pinsam och skamlig"

- 06/03/2012, 09:52 -
Eric Rosén.

Eric Rosén.

Karin Bylund

KRÖNIKA. Eric Rosén följer en presskonferens med en statsminister som till varje pris försöker ducka eget ansvar.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På tisdagen avslöjade Sveriges Radios Ekot att Sverige har hemliga planer på att bygga en stor vapenfabrik, där det bland annat ska tillverkas missiler, i den brutala diktaturen Saudiarabien.

Det ursprungliga avtalet signerades 2005 av Leni Björklund som var försvarsminister i den socialdemokratiska regeringen. Leni och Socialdemokraterna är ansvarig för detta. De ska avkrävas svar på frågan hur de, utan att väljarna – det svenska folket – får veta något, kan skriva på ett avtal som bland annat innehåller denna formulering: ”Vardera parten skall främja att industrin i dess land utformar gemensamma projekt för sammansättning eller produktion av militär utrustning i den andra partens land.

Det är en skandal, såklart. Och satt S-regeringen kvar borde Leni Björklund sannolikt ha tvingats avgå. Man kör inte över folket på ett så demokratividrigt sätt.

I dag är det dock regeringen Reinfeldt som ansvarar. Och när Fredrik Reinfeldt vägrar svara på frågan om han kände till planerna, vägrar svara på frågor över huvud taget utan bara upprepar att han ”bara kan förutsätta att de (myndigheterna) följer lagar och regler” reducerar han sig själv till en menlös, maktlös skrämd liten tjänsteman.

Det är osmakligt att så totalt ducka ansvar i en så avgörande fråga. Pressad antyder han att det är omöjligt att avbryta planerna eftersom Socialdemokraterna ingick det första avtalet, som om utrikespolitik inte går att förändra.

Hur många gånger upprepade han den tomma formuleringen? ”Jag bara kan förutsätta att de följer lagar och regler” - 15 gånger? Hur understår han sig? Det är ohyggligt respektlöst mot väljarkåren, det är en hånfull nonchalans från en statsminister som till varje pris försöker ducka eget ansvar.

Hade jag varit politiker, oavsett parti, och medverkat till vapenfabriksplanerna på ett eller annat sätt hade jag haft svårt att se mig själv i spegeln. Jag hade haft svårt att sova på nätterna om jag agerat över huvudet på de som valt mig i en så viktig demokratifråga. Men Fredrik Reinfeldt har inte svårt att se sig i spegeln. Han har inte ens svårt att nonchalera de extremt relevanta frågor han får på ämnet. Och han sover säkert som ett barn på natten.