Måndag 10 Maj
Stockholm

Sonja: "Se mig för den jag motherfucking är"

KRÖNIKA. Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Med anledning av den har vi bett nyhetskrönikörerna att samtliga skriva med kvinnodagen som utgångspunkt den här veckan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Internationella kvinnodagen är en dag då man ska sätta sig ned och diskutera huruvida man ska ha en kvinnodag eller inte. Det är också en dag som får rikstäckande konsekvenser: lustigheter på facebook á la ”resten av alla dagar är mansdagar ho ho ho”.

Några säger grattis, andra säger ”det här är inget att gratulera”, några ska fira, andra blandar ihop dagen med kanelbullens dag.

Det är en dag när statistik och historia presenteras i högre intensitet än vanligt: ”Visste ni att 50% av alla kvinnor har levt med våld?”, ”det är bara 100 år sen som man brände häxor”, ”i andra länder skär man fittan av folk”.

Man riktigt känner kampfisten torna upp från djupet utav livmodern. Eller är det bara vanlig mensvärk? Det är svårt att säga. Det här med att vara kvinna är så abstrakt. Det är svårt att veta vad av självet som består av kvinna, vad som består av godtycklig människa och vad som beror på en vansinnig omvärld.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här dagen. Jag kan spontant känna att det vore schystare med en ”internationell hen-dag” - en dag där man fokuserar på att inte fokusera. En internationell att bara vara-dag liksom. Det vore soft. Och självklart skulle det inte kallas hen-dag, det skulle kalla något totalt oladdat. Orka en hel dag av intensivt hen-diskuterande liksom.

Jag tycker att Morgan Freeman uttryckte det rätt bra i en intervju i 60 minutes där han fick frågan vad han tycker om Black history month, vilket tydligen är en HEL MÅNAD när man fokuserar på mörkhyades historia i Amerika: ”I don't want a black history month. black history is American history."

Sedan tillägger han ”I am going to stop calling you a white man and I'm going to ask you to stop calling me a black man”.

I hans fall handlar det om att vara svart. I mitt fall handlar det om att vara kvinna. Men det är ändå samma jävla sak: se mig för den jag motherfucking är.

Sonja Abrahamsson

Kommentera
Kopiera länk
Dela