Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
5959
reaktioner idag

Sonja: "Kroppen är inte en fundamental del av vem du är"

KRÖNIKA. Sonja Abrahamsson vill inte att kroppen ska definiera henne.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag läste en krönika av Katrine Kielos där hon angående surrogatmödraskap skriver att  ”kvinnokroppen är inget redskap för andra utan en fundamental del av vem du är”.

Det första har jag ingenting att säga om men sista delen av meningen fick mig att rygga tillbaka. Nu vet jag inte om Kielos bara råkade uttrycka sig klumpigt eller om det här verkligen är något som hon och andra feminister anser – men kroppen är väl inte någon FUNDAMENTAL del av vem du är? Det är väl ändå tvärt om? Att kroppen är den skit du råkar vara täckt med när du kommer ut till världen, det är liksom varsågod och bye bye, så får man göra det bästa av situationen?

Så har jag alltid trott, tänkt och känt i alla fall. Jag har aldrig känt att min kropp är en del av vem jag är över huvud taget. Det är ju det som är ett av livets största problem, att kroppen tolkas som en del av den man är, vilket är osant? Är det inte så? Herregud, jag trodde att det var allmänt vedertaget, min värld är just nu upp och ned!

Vad är kroppen ens? Jag har hört så många gånger att kroppen är ett tempel som man ska vårda. Man ska träna, äta rätt och få i sig en hel bokstavskatalog av ämnen. Det finns så många förslag hur man ska ta hand om sin kropp att man vill stressröka och starta gräsbränder bara man tänker på det.

Tänk vad mycket enklare det hade varit om vi varit flytande intellekt med telepatiska förmågor i stället. Men nej. I stället springer vi runt i den här köttsäcken som vi inte över huvud taget är men bedöms efter och därför måste försöka forma så att den passar. Många försöker dämpa sin kroppsångest genom att håna en viss typ av kropp, till exempel genom att posta ”when did this become hotter than this”-memes på facebook, även fast alla personer på bilden då pekas ut som enbart kroppar och även fast personen som tycks vara ansedd att ha den friskaste kroppen även var den person som tog livet av sig.

Kroppen är svår att undkomma och helt se förbi. Jag utesluter inte att det går men jag tror inte att det är enkelt. Men vi kan väl åtminstone komma överens om att skippa att kalla den en FUNDAMENTAL del av vilka vi är? Eftersom det är en lögn.

Mer:

Sonja: "Se mig för den jag motherfucking är"