Bengt Kvist: "Blandat smågodis"

- 18/03/2012, 08:18 -

Värdefullt vetande och omistliga synpunkter!

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är vår, säsongen startar om en månad, banorna har övervintrat väl, Operans föreställning igår, lördags, var lysande och endorfinerna börjar äntligen produceras när jag kört ett pass.

Det mesta är faktiskt OK i riket, just nu.

Nätmobbning

Som en sympatiåtgärd och hommage för den kvinna, Lina, som oförskyllt fått sina behårade armhålor uppflaggade på Facebook och fått mycket skit för det kan jag meddela att jag också är partiellt hårig. Och faktiskt, om man undantar huvudet, tämligen rikligt lite varstans.

 

Arvet från Fälldin

En förorättad Maud Olofsson börjar lätta på diskretionen och hur hon knöt näven i kjortelflickan medan hon satt i regeringen. Nu är det Jan Björklund som ska få byxorna neddragna för att han vågat ifrågasätta Centerns (och gamla Bondeförbundets) syn på Sverige som industriland med stort behov av billig energi.

Olofsson har ingenting förstått och ingenting lärt av vårt beroende av export eller från de tusentals hippieinfluerade stadsbor som på 70-talet höll på att svälta ihjäl i glesbygden medan de långsamt kom till insikt att det inte var enbart hasch och fåravel som gällde. Och fula näbbstövlar.

Nu ska den sk sanningen fram och att det minsann var synd om Maud som Janne bara retades och retades med. Styggingen! Och Thorbjörn bara satt där och teg.

Vilket radarpar, Olofsson och Fälldin. Närmre Tödde och Mödde kommer vi aldrig i svensk politik!

 

Darwin ifrågastt?

Nya studier från det stora landet i väster kan rubba det Darwin trodde sig se i mitten på förr-förra seklet: The fattest survive.

Studien är dock begränsad till sin volym och tämligen specifik; feta män har sämre fart på sina spermier.

Nyss nämnde D hävdade tesen ovan i sitt epokgörande verk On the Origin of Species/Om arternas uppkomst.

Och drog i fullt väntad omfattning på sig kyrkans fördömanden.

 

Hacka inte på Tolgfors

Han visar, trots många belackares alltför snabba fördömanden, bara att han snabbt satt sig in i elementa i Försvarsmaktens huvudstrategi:

Blåneka, skyll på någon annan och i  sista hand hänvisa till Rikets säkerhet och lägg locket på.

 

Navigera mera

Och framför allt bättre! Kursarrangörer erbjuder utbildningar för seglare, i detta begrepp innefattas även förare av motorbåtar. Vällovligt i alla avseenden kan alla intyga som stått på medan pålandsvinden pressat och det varit stört omöjligt att få ut reservankaret.

Men det oroar mig en smula att elektroniken får så stor plats, elektroniska sjökort och gps-navigering gör en envar till en ny Magalhaes eller Sir Francis, men det är en, minst sagt, fuktig miljö som apparaterna ska verka i och rätt som det är så tappar man all kräm, dvs strömförsörjning.

Instruktörena drar elementa med kurser, avdrift, missvisningar, fart över grund etc men faller för teknik och bekvämlighet. Och visst är det roligare att peka på skärmen och ge positionen på en kabellängd när än lite luddigt tala om att vi är nog vid Utö. Ungefär. Svenska eller finska?

Med ett barnbarn som lär till seglare kommer jag att trimma gossen i transportörens användning och död räkning, precis som en gång med hans mor och hennes syster.

Då ingick fö också praktiska moment. Man ska kunna byta försegel i grov sjö och hård vind, reva och beslå på gammalt vis, man ska kunna vända över stag och gippa och viktigast av allt; ha omdöme nog att avstå från att gå ut i väder som man inte behärskar.

Och ändå körde en av dem av förstaget.

 

Och ett tips!

Operans lördagsmatinéer! Avsluta shoppingen med en bra lunch och sedan Kungliga Operan. Start klockan 15 och ett par timmars fullödig underhållning. Jag såg dubbelföreställningen Blåskäggs borg och Trouble in Tahiti. Bartók resp Bernstein. Två suveräna sopraner, Paulina Pfeiffer som Judit och Susann Végh som Dinah.

Blåskägg med rötter i centraleuropeiska folksagor så långt tillbaka som Gåsmors Sagor och Tahiti  med miljön i amerikanskt medelklasshelvete från 1950-tal.

Men fika på stan, deras termoskaffe har stått för länge och är inte bra.