Eric Rosén: "Oviljan att stå för vapenexporten är respektlös"

- 20/03/2012, 13:34 -
Eric Rosén.

Eric Rosén.

Karin Bylund

KRÖNIKA. Vi får inte sluta tjata bara för att våra folkvalda inte är sugna på att ta diskussionen eller stå för sina beslut.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Granskningen av de mycket omfattande vapenaffärerna med Saudiarabien och planerna på en vapenfabrik i landet var viktig journalistik och Sveriges Radio väckte några avgörande frågor. Pressen fick sen 90 minuters presskonferens/föreläsning med försvarminister Sten Tolgfors och några vaga, halvröriga kommentarer från Reinfeldt och Bildt. Dessutom löftet om att ta upp KU–anmälan i ärendet i höst, eller senare.

Gott så? Eller inte?

Det här är inte den första krönikan jag skriver om vapenskandalen, så, okej, ursäkta om jag tjatar. Men när jag vet att både oppositionsledare Löfven och statsministern anser att alla gynnas av att debatten tystnar har jag extra svårt att släppa detta. De tycker att det där inte är något som vi ska behöva bry våra små huvuden med. De tycker kanske inte att vi förstår.

Men samtidigt har man flera gånger frågat svenska folket vad de tycker och resultatet är lika entydigt varje gång. Svensken vill inte att Sverige säljer vapen till diktaturer. Svensken säger med förkrossande majoritet nej till detta i alla mätningar som gjorts. Senast i Sifo/SVT:s här.

En opinionsundersökning är såklart ingen absolut sanning och inget man kan rätta hela sin politik efter. Men man bör alltid vara beredd att utveckla och föräändra sin politik. Särskilt om den klingar fullständigt falskt.

Och Socialdemokraterna och allianspartierna bör fråga sig själva: Finns det något – någon enda liten detalj – som tyder på att svenska folket är okej med hur de folkvalda agerar i det här fallet? Finns det något av partierna som menar att de faktiskt har ett verkligt folkligt stöd för den här politiken. Har de ens stöd av sina egna medlemmar?

Jag är ledsen om jag låter naivt idealistisk här. Men det finns faktiskt inga ursäkter för att, om man vet att svenskarna är helt emot den, fortsätta föra en politik som direkt eller indirekt leder till människors död och understödjer ett förtryck i regimer styrda på rakt igenom diktatoriskt sätt. Att inte alls vara mottaglig för det, och inte heller vara beredd att argumentera rakryggat och öppet för sin linje, är snarare ett symtom på att politikerna själva har bristande respekt för demokratin – både i andra länder och sitt eget.