Sonja: "Tänk på barnen i Afrika!"

KRÖNIKA. Sonja Abrahamsson undrar hur illa afrikanska barn kan ha det - och hur mycket tacksammare vi blir av det?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

De fattiga barnen i Afrika alltså. 

Ända sen jag var liten så har jag fått höra hur afrikanska barn med glädje skulle äta all äcklig mat jag ratar. Hur de med lyckotårar i ögonen skulle plocka potatis och hur de aldrig skulle böla för att de måste gå och lägga sig.

Alltid när man var missnöjd med något, oavsett vad, så dök de här barnen upp. De hade alltid flugor i ögonen, magra ben, uppblåst mage och gulsot.

En gång när jag gick i lågstadiet var jag på en föreläsning om Afrika med skolan. Det jag minns från denna föreläsning var utställningen efteråt: det var burkar fyllda med parasiter och bilder på de afrikanska barnen som haft dessa parasiter i sig. Vi fick veta att de måste bajsa och hämta vatten på samma ställe och på en bänk låg utställningens krona - en uppstoppad och torr krokodil med öppen käft. Så förutom att svälta och ha föräldrar som endast kan uppfylla rollen som kremerade aidsoffer så blev alltså de afrikanska barnen även jagade av allsköns aggressiva djur? Helvetes jävlar.

Nu skulle man alltså inte bara vara ett bortskämt svin för att man inte orkade äta allt man fått på tallriken,  nu skulle man även skrika halleluja om man fick en fotboll i ansiktet på gymnastiken eftersom det åtminstone inte var malaria? Jävla afrikabarn. Nej, så säger man inte. Så säger man ALDRIG. Stackars afrikabarn heter det, alltid och utan undantag. Man FÅR INTE, under några som helst omständigheter, uttrycka sig avtrubbat kring ämnet afrikabarn. Inte ens om allt man lärt sig om dem är hur gärna de skulle vilja ta över ens liv utan att ens ställa några följdfrågor.

Fortfarande är barnen i Afrika ett vattentätt argument till... allt: "Whitney Huston är död” – tänk på barnen i Afrika., "Barnfattgdom drabbar Sverige" – tänk på barnen i Afrika. ”Vi är inte jämställda” – tänk på barnen i Afrika.  ”Jag vill inte dela den här videon om Kony2012 eftersom jag är skeptisk” - vadå, hatar du barnen i Afrika?

Min dotter kom hem från skolan med en lista saker som man skulle ge dessa barn i Afrika i julklapp. Tanken är väl att barnen i Sverige ska lära sig något tänkvärt om Afrika samtidigt som de Afrikanska barnen får nödvändiga hjälpmedel till att få ett liv som inte är så helvetes miserabelt. Bland annat suddgummin och tandkräm. ”Vadå, vill de ha tandkräm?” undrade dottern. Jag vred på mig i osäkerhetssvettningar. ”Nej det vill de inte” svarade jag till sist. ”De har inte tillräckligt med vatten för att borsta tänderna”. Och bollen (gjord av knutna tygslarvor) är i rullning till nästa generation.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!