Lördag 4 Dec
Stockholm

Eric Rosén: "Ska Löfven försvara Reepalu nästa gång också?"

Eric Rosén.
Eric Rosén. Foto: Karin Bylund

KRÖNIKA. Hur länge ska Ilmar Reepalu få uppbackning när han säger märkliga saker om minoritetsgrupper?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Det är en sorglig, nästan parodisk, scen som inte ska behöva förekomma i Sverige. Den nytillträdde partiledaren för Sveriges största parti – ett parti förknippat med en lång och ofta framgångsrik kamp för lika rättigheter och möjligheter för alla – tvingas bjuda in judiska centralrådets ordförande Lena Posner Körösi för att förklara att Socialdemokraterna visst månar alla människors lika värde.

Stefan Löfven tvingas försäkra att också Malmös socialdemokrater vill att judar i Malmö ska ”känna respekt, trygghet och de måste kunna gå på gator utan hot eller våld” Så allvarligt är Ilmar Reepalus snedtramp och så många gånger har han trampat snett.

Jag trodde själv att han var i det närmaste illvilligt missförstådd till en början men ändrade mig till att han var okunnig. Nu vet jag inte om ens det räcker. Berättar inte de upprepade uttalandena  - och framför allt oviljan och oförmågan att lära sig av sina misstag (detta är det ju det helt centrala) något om Reepalu? Jag är rädd att det gör det.

Man får vara klumpig och man får uttrycka sig illa men när man inte är beredd att bättre tänka igenom vad man säger och signalerar trots att problemet påtalats har man liksom inte hur många chanser som helst. Stefan Löfven ska inte behöva ta den här typen av ovärdiga förlåt mig-samtal och judiska centralrådet ska inte behöva reagera på sånt här gång på gång på gång.

Som politiker måste man lära sig av sina misstag. Reepalu gör tvärtom. I intervjun med magasinet Neo säger han att han vet att han ”är ute på minerad mark igen” som om det ändå var så viktigt att få det sagt att han är beredd att ta kritiken. Han bekräftar förvisso att judar ”har det jobbigt” men kan inte låta bli att säga att andra grupper har det ”ibland ännu jobbigare”.

Jag har svårt att se hur han kan ha trovärdighet kvar? Som kommunstyrelsens ordförande i en stad med en så hög andel utlandsfödda och med flera på olika sätt utsatta minoritetsgrupper (såväl judar som romer och muslimer har utsatts åtskilliga gånger just på grund av att de är romer, muslimer eller judar) måste man vara bättre än så. Man måste vara skickligare helt enkelt.

Konflikter kommer alltid att uppstå i ett samhälle. Men ska de behöva stå mellan Malmös judar och kommunstyrelsens ordförande? Och ska Sveriges största parti finna sig i att behöva rycka ut och ursäkta klavertrampen.

Ska Socialdemokraterna köpa läget också nästa gång Reepalus uttalanden gör att Löfven tvingas försäkra att han tror på människans lika värde?

Kommentera
Kopiera länk
Dela