Bengt Kvist: "Självklart att sänka ungdomslöner"

KRÖNIKA. Värdefullt vetande och omistliga synpunkter! Och kloka tankar, emellanåt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ungdomsarbetslösheten är på tok för hög och alla grepp att få ner den måste provas. Sollentuna kommun vill anställa personer under 25 till ingångslöner på 75% av lägstalönen.

Mot detta protesterar två så diamentralt motsatta intressenter som Moderaterna och Kommunalarbetarförbundet. Att Kommunal gör det är helt begripligt. De har som fackförbund att försvara sina medlemmars löner men att Moderata samlingspartiet är inne på samma linje är svårare att förstå. Kommunal har för övrigt aldrig på allvar accepterat att Metall och inte de själva är lönesättande på svensk arbetsmarknad. Metall, liksom övriga förbund inom exportindustrin som har att jobba i internationell konkurrens och inte på den skyddade hemmamarknad som Kommunal med nödvändighet verkar inom.

Jag begriper fullt ut att det inte blir ett liv i överflöd med runt 10.000 i månaden efter skatt men det är inträdet på arbetsmarknaden som är det viktiga. Långt viktigare än alla märkliga stödformer som den moderatledda regeringen kastar ut till arbetslösa, sjukskrivna och outbildade.

Och argumenet att det inte går att klara sig på det beloppet om man ska ha eget boende är ett tramsigt teoretiserande. Inget säger att det på 18-årsdagen ska vara full access till vuxenlivets totala utbud. Jag kan förstå ett dolt moderat argument som att köpkraften ökar med god tillgång på pengar men om den tillgången kommer från bidrag ökar det inte varken konsumtion eller produktion.

Det finns en drivkraft i förhållandet att jobba i det nedre intervallet av löneutrymmet. Då är det enkelt att jämföra och alla jämförelser visar att det finns utvägar som ger bättre utfall. Det visar också på värdet av utbildning och den må sedan vara med tyndpunkt på praktiska, handgripliga yrken eller sådana som kräver solid teoretisk grund och år av fördjupningar och specialiseringar.

Arbetstillfällena är ojämt fördelade över landet och det finns regioner med en svårbegriplig tröghet vad avser intresset för att röra på sig. Invånarna i gamla bruksorter och, generellt sett, platser med en enda dominerande arbetsplats, ofta inom tunga industrisektorn, är minst benägna att röra på sig för att hitta jobben. I storstadsregionerna är det brist inom snart sagt varje sektor. I min egen nära omgivning ser jag hur förra årets studenter får heltidsjobb i grillkök och i vården på första förfrågan och hur de vassaste i de högre gymnasieklasserna ofta jobbar 10-20% av heltid parallellt med sin skolgång. Eventuellt är det sektorer som de kommer att fortsätta inom men om inte så får de erfarenhet av arbetsmarknaden och ökar sina disponibla tillgångar avsevärt. Visst, de bor hemma till låg eller ingen kostnad men så är det faktiskt för majoriteten och det är omöjligt att sätta norm efter de som tvingas lämna hemmen utan något som helst stöd från någon förälder. För dessa är det helt acceptabelt att samhället går in med sina stödformer.

Med stort intresse ska jag följa utvecklingen i Sollentuna. Facket har självklart satt sig på hasorna och vägrar ens att diskutera frågan men Jan Björklund, folkpartiledaren, drar upp frågan visavi en motsträvig Fredrik Reinfeld.

Egentligen är inte det Björklunds idé att per omgående eller över hela linjen genomföra förändringen utan att testa i praktisk hantering. Något av samma tanke som ligger bakom de avtal om yrkesintroduktion, med anställning till lägre ingångslön men mot utbildning, som Metall tecknat på privata sidan.

 

Carola, PR-mästare

Carola Häggkvist är en av Sveriges mest framgångsrika PR-aktörer. Elegant glider hon från framgångsrik profansångerska via spektakulära äktenskap och inte mindre välpublicerade sam/särborelationer till Guds egen lilla sångfågel.

När karriären trots allt gått i stå adopterar hon en liten flicka i Sydafrika och på nytt är hon tillbaka i strålkastarljuset.

Smart!

 

Glad(?) påsk

Vi tillropar varandra en god jul och en glad påsk. Jul är helt OK sett ur ett urgammalr historiskt perspektiv. En högtid präglad av en mätt belåtenhet och generositet.

Men påsk? Och glad?

Den högtiden firar den kristna kyrkan till åminnelse av tortyr, korsfästning och ett allmänt helvete för huvudpersonen Jesus. Något mindre glatt och glädjefyllt måste vara svårt att tänka sig. Den judiska högtiden, som tidsmässigt definerade korsfästelsen, kan knappast heller ha varit så kul. Visserligen uttåg ur Egypten men slabbande med lammblod på dörrar, ojäst bröd och en helvetsvandring genom öknen (jag har varit där) ”hem” kan inte ha framkallat många leenden heller.

Ibland blir det underligt när kopplingen bakåt tappas bort.

Men god påsk på er alla.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

1 timme sedan
Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.