Sonja: "Varför behöver kvinnor mer i lön"

KRÖNIKA. Sonja Abrahamsson om vad kvinnor egentligen ska göra med 5 000 kronor till i månaden.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

När jag växte upp hade vi inte mycket pengar. Jag har fyra syskon, jag delade rum med två av dem och vi hade massor av djur som grävde, skrek och sket lite där de hade lust. Vi bodde i skogen, jag spelade flöjt för får och jag ärvde kläder, cyklar och skidor från äldre syskon och släktingar i byn.

Jag undrar ibland om det är min uppväxt som gör att jag knappt behöver lägga några pengar alls på att känna att jag lever. Jag förstår inte varför man måste ha en massa pengar till höger och vänster, när det är uppenbart att det mesta som folk använder dem till är skit. Och jag förstår verkligen inte varför man måste ha mer bara för att någon annan har mer.

Som den här löneskillnaden mellan kvinnor och män som är ständigt aktuell. ”I fjol skilde det över 5 000 kronor mellan män och kvinnor i genomsnittlig månadslön vid heltidsarbete” skriver Aftonbladets Daniel Swedin, och även fast jag är feminist djupt in i botten av mitt bäckenbotten så tänker jag inte att - oh my god - vi måste höja kvinnors lön. Jag tänker att vad i helvete är det som män gör med sina 5 000 kronor extra som är värt att eftersträva över huvud taget?

Snackar vi Playstation 3 och platt-tv som kräver dyra HDMI-kablar? Aktier? Nya kläder? Fräschare lägenhet? Mer öl? Behöver man verkligen ett nytt IKEA-kök varannan månad? Till bekostnad av vad? Tid med familjen?

Jag kan inte förstå varför det snackas om att underlätta ökad arbetstid för kvinnor när det är fullständigt uppenbart att det är mäns tid med närstående som måste utökas för allas trevnad. Jag läste en gång en artikel om elefanter, som av brist med tid att umgås med släkt i andra åldrar, blev odrägliga rövar som välte träd och våldtog noshörningar. Nu säger jag inte att män beter sig som ouppfostrade elefanter men de tror många gånger att de äger världen och är ett magiskt idealföredöme som andra borde eftersträva.

Underlätta för oss kvinnor att jobba mer och därefter öka våra löner? Utöka dagisens öppettider så att någon kan ta hand om våra barn i större utsträckning? Ge oss 5 000 kronor mer i månaden för det? Så att vi kan göra vad? Sitta bredbent på tunnelbanan?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

2 timmar sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.