Sonja: "Breiviks leende"

KRÖNIKA. Sonja ställer sig frågande till delar av medierapporteringen om Breivik.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

”Vatten, stan är full av vatten” sjunger Robert Broberg. Om det ändå vore så väl. Min stad är tapetserad med Anders Behring Breiviks ansikte. ”Därför ler Breivik”, ”därför gråter Breivik” står det. En annan rubrik lyder ”Ondskans tårar” - och jag undrar om tidningsredaktionen var nöjda med den? Grät de kanske till och med själva utav sin träffsäkerhet?

Fascinationen för Breiviks ansikte och dess uttryck verkar inte ha något slut. Det började redan förra året när den norske fotografen Jon-Are Berg-Jacobsen snubblade över Breiviks polistransport och lyckades ta en bild där terroristen kikar ut genom bilfönstret – och faktiskt tycks dra på smilbanden.

En fråga som många tycktes ställa sig och finna obegriplig var: hur kan en människa som gjort något så fasansfullt fortfarande ha muskler i ansiktet?

Tidningen Resumé gjorde en, i mitt tycke, märklig intervju med Berg-Jacobsen där journalisten hårdmjölkar fotografen på nära-Breiviks-upplevelsen. Frågorna blir mer och mer bisarra allt eftersom intervjun fortlöper:

 ”Hur känner du efter att ha fångat Anders Behring Breivik på bild. Är det psykiskt jobbigt och något du känner att du behöver hjälp med att hantera?”. Det är som som att de inte längre pratar om en norsk loser utan det är som att de har övergått  till att prata om Medusa i den grekiska mytologin.

Som att det måste kännas, nästan genomsyra en, att se en människa som är ”ond” eller har gjort dåliga saker. ”Han som är så snygg behöver inte våldta” sa till exempel en Bjästabo i Uppdrag gransknings inslag om en ung, dömd våldtäktsman från samma ort.

”Hen som är så charmig kan väl inte ha varit så elak mot någon?” är en vanlig reaktion på människor som är våldsamma i hemmet.

Hur kan det vara så fascinerande att en person som har mördat 77 personer sitter och ler? Att le innebär väl, trots allt, en mycket mindre kraftansträning än att bygga bomber och införskaffa polisuniform och vapen?

Eller vad är det som vi vill hitta i hans ansikte? Det vi kallar ondska? Vill vi se en skymt av ett ofattbart mörker som griper tag, ruskar oss och ger oss posttraumatisk stress? Är det så vi föreställer oss att ”onda människor” känns igen? Ursäkta mig men det är ju bara fånigt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.