Hanna Fridén: "Björklund skyller på vad som helst utom regeringen"

KRÖNIKA. Hanna Fridén vill se mer resurser i skolan - inte nya betygssystem.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hör och häpna: Efter alla regler som införts i skolan i Jan Björklunds regi har det återigen visat sig: Betygen går inte uppåt, utan tvärtom neråt. En efter en har nya regler införts och fler ligger på schemat och väntar på att träda in.

Men det är bara regler. Det är inga tilltag mot problemen i skolan. Skolan i dag har resursproblem på grund av alla år av nedskärningar samt att läraryrket inte haft en bra löneutveckling på mycket länge.

Men man vill hellre hitta andra skäl. Det är barnen det är fel på. De kan inte koncentrera sig. För mycket dataspel! Eller är det kanske Facebooks fel? Pojkarna är för bråkiga! Vänta, kan vem som helst bli lärare? Det är säkert där problemet ligger, låt oss ställa krav på alla lärare att skaffa lärarlegitimation! Vänta, räknas inte ditt idrottsbetyg med om du ska bli lärare? Basta, ditt flum, ut och rör på dig, inte undra på att ungdomar inte orkar plugga! När vi ändå håller på, låt oss lägga pengar på att ändra betygssystemet till bokstäver, för det fungerade ju bra på vår tid, låt oss även göra det svårare för elever som haft det krångligt i betyget med skolan i början av högstadiet att få ett bättre slutbetyg även om de skärper sig – för det är gott preventivt arbete att se till att du straffas långsiktigt. Och ja, låt oss flytta ner dem, och detta med att folk läser upp betyg på komvux från gymnasiet? Basta. Folk ska minsann läsa sina betyg på gymnasiet. Ska vi inte ta bort möjligheten att läsa upp betyget? Då kommer folk säkert lägga manken till och det gör väl inget att folk går runt med en ofullständig utbildning några extra år trots att man i dagsläget kan göra något åt det? Låt dem lida, alla små skoltrötta flum.

Det är inte omöjligt att det finns sanning i en del av dessa påståenden men oavsett vad kan man inte skapa saker ur luft. Skolorna lider resursbrist och oavsett hur mycket strängare regler man sätter på såväl lärare som elev, hur långt ner man skjuter betygen eller om det står som F eller Icke Godkänd på pappret så kommer det inte, magiskt, mer resurser till skolan.

Det är märkligt att Folkpartiet är det enda parti som egentligen lägger fokus på skolfrågan. Det är också märkligt att man vill fortsätta insistera på fler regler. De flesta regler som införts går helt emot forskningen inom pedagogiken och följer i stället Jan Björklunds personliga åsikt om hur skolgången bör se ut. Lärare och elever är emot men något måste göras - och då man inte vill skjuta in pengar bygger man en fasad som går ut på att slösa viktig tid och energi på nya regler som inte ger någon vad de faktiskt behöver: En möjlighet att få utvecklas.

En gång i tiden var läraryrket ett fint yrke, nu kan man vänta sig ett mentalt slitigt jobb utan belöning och med låg lån för att man arbetar med ett av Sveriges viktigaste områden. Läraryrket är svårt, samtidigt som du måste upprätthålla goda kunskaper i de ämnen du undervisar måste du hålla dig pigg, kreativ och öppensinnad för att kunna ge eleverna den undervisning de behöver. Enda skälet till varför vi har några bra lärare i Sverige i dag är för att vi tack och lov har en del eldsjälar som tycker detta är det viktigaste som finns – men det är inte något vi kan utnyttja hur länge som helst, i det långa loppet går det inte.

Det finns många komplicerade förklaringsmodeller till varför ungdomars betyg går ner. Men det är faktiskt bara att inse: I takt med att skolans resurser blivit mindre har också betygen fallit. Hur skolan ser ut rör en majoritet av Sveriges befolkning. De flesta oavsett partitillhörighet är överens om att skolan behöver hjälp och är viktig att satsa på. Kanske är det dags att något parti lyssnar på detta och väljer att satsa på frågan på riktigt i stället för att ge Folkpartiet och Jan Björklunds metod att skylla på alla utom regeringen ensamt spelrum i frågan?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.