Sonja: "När får männen relationsråd av Elisabeth Höglund?"

KRÖNIKA. Sonja Abrahamsson gillar inte mediernas manspaneler.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Tänk dig att du har problem med din man. Han kanske jobbar dygnet runt, har sparkat ihjäl hunden eller tycker att after work gäller för alla dagar i veckan. Och du vet inte hur du ska agera. Tänk dig då om Leif GW, Robert Aschberg och Marcus Birro satt och kliade sig på röven på något hotellrum någonstans och bara väntade på att få ge dig svar på hur du ska tänka när du vårdar ert förhållande. Låter det för bra för att vara sant?

Då kan jag säga att denna ”manspanel” faktiskt finns på riktigt, i Expressen. Varje vecka ska detta dreamteam (plus någon som heter ”Pigge”?) hjälpa förvirrade kvinnor i relationsnöd där ute i landet. Ja, just det, kvinnor, bara kvinnor. Så killar, svälj era funderingar och fråga en kompis, er mamma eller en vägg eller nåt, who cares.

Jag läste att ny forskning visar att det är kvinnan som håller relationen vid liv. Förr har man alltså bara anat att det är så. Man har haft det på känn så att säga, sett de diffusa tecknen. Nu har man, efter några år av noggrant forskande, krafsat fram lite bevis baserade på folks sms. Ja, vad ska man säga? Att vi tycks leva i en förståndshandikappad värld?

Det här med manspaneler är inget nytt, jag har sett det överallt och jämt. Tanken är att männen ska ”vara en röst för mannen” och få oss förstå vår partner bättre så att vi efter lite finurlande kanske kan få något fungerande i slutändan.

Och den tanken är väl fin, som med tankar om så mycket annan skit. Denna manliga tanke som jämt ska komma till tals. Jag menar, bara för att Leif GW vet var gränsen går för mord så behöver han väl inte veta var gränsen går för otrohet? Och bara för att Birro förespråkar kärnfamiljen betyder väl inte det att han vet hur man hanterar situationen när ens karl jobbar hela tiden, och när han väl är ledig så är det på grund av att han har blivit kränkt av samhällets grymma pöblar?

Varför har inte Expressen en kvinnopanel där män får skriva till Agneta Sjödin, Kicki Danielsson och Elisabeth Höglund om hur de ska få livet att fungera med sin kvinna?

Och om det ändå är kvinnor man vänder sig till, varför består inte panelen av några badass kvinnor som levt ett tag och kan mycket om hur man ska agera när män börjar bete sig som en börda?

Vem kan svara på det? Kan ”Pigge” svara på det?    

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!