Sonja: "Sätt Estonia på 200-lappen"

KRÖNIKA. Sonja Abrahamsson kommer på varför hon inte kan relatera till sedlarna.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

För inte allt för länge sen publicerades förslagen på vilka ansikten som ska printas på våra svenska sedlar 2014. Det var med lite väl hård hjärtklappning som jag kollade in designförslagen – skulle jag känna igen ansiktena? Och nästan viktigast av allt – hur många kvinnor skulle det vara med, och vilken valör skulle de få?

Jag har inte brytt mig om sedlarna innan. Jag använder knappt sedlar, jag skiter väl i sedlar. Sedlar är väl något nästan bara grovarbetare, jugoslavisk maffia och pensionärer använder sig av nu för tiden? Men när jag såg rubriken om motiven i tidningen så började det flimra framför ögonen och svetten lackade vid kragkanten. På bara några sekunder kändes det som liv och död vilka som skulle hamna var, som att jag svart på vitt skulle få beskåda hur långt vi kommit med jämställdheten i det här landet.

Hur värderas jag av samhället? Blir 2014 det år då jag otvunget kan kapa håret och börja handla på Hornbach i illa sittande jeans utan att någon tycker att det är slöseri på skönhet?

Min första tanke när jag såg sedlarna var: Är inte Astrid Lindgren värd mer än 20 kronor? Sen tänkte jag: Vad är det nu Dag Hammarskjöld gjort mer än att dö i en flygkrasch? Efter en halv minut var jag uttråkad – vilka det än är som väljer motiv så tror jag att det är gubbarna i Svenska akademien som är lite för trötta för att kunna festa med Kungen.

Varför envisas de med att sätta döda gamla människor på våra pengar? Om vi ska vara så fästa vid  temat döden, varför har vi inte en bild på ett Estonia utan bogvisir på 500-lappen? Varför inte en bild på Surteraset på 200-lappen eller en bild på trafik, trafiken skördar trots allt runt 600 liv per år?

Och varför viktiga (om man nu ska klassa Birgit Nilsson som viktig) ansikten och med en karl på högsta valören? Jag skulle tycka att det vore bättre med en viktig kroppsdel, kanske en tandrad. Hela debatten om vilket kön som satt på lappen skulle bli ointressant och fokus på tandvård skulle äntligen ta uppmärksamhet från RUT-frågan som ändå aldrig varit aktuell för mig eller någon jag känner, vilket tandläkarkostnader däremot varit.

Och då kommer jag ihåg att just ja, pengar är ju för rika människor. Pengar är tråkiga. Såna som jag ska inte förstå pengar. Fuck pengar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.