- Foto: Ed Andrieski/AP/Scanpix

"Nu fortsätter de misstänkliggöra Obamas ursprung"

ANALYS. Carl Marions, statsvetare vid Stockholms Universitet, om hur debatten på nytt kommit att kretsa kring konspirationsteorier om var presidenten är född.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Carl Marions

Carl Marions är statsvetare vid Stockholms Universitet och skribent inriktad på amerikansk politik. Förutom statsvetenskap studerar han historia och skriver om nästa års presidentval i USA för Utrikespolitiska Föreningens tidskrift. Studerar under 2012 på plats i USA via universitetet för att komma närmare händelsernas centrum.

Knappt hade röken efter de häftiga primärvalsstriderna skingrats, innan en ny akt i den cirkus som är ett amerikanskt presidentval inleddes. Borta från scenen är turerna kring Newt Gingrich kvinnoaffärer, Rick Santorums katolska moraliska fördömanden och Ron Pauls marginaliserade, oavbrutna tjat om att begränsa, om inte eliminera, den federala staten.

Ny akt och när ridån hissas upp står Mitt Romney kvar, nu ensam i en utdragen duell mot president Obama. I opinionsundersökningar, ständigt dessa opinionsundersökningar, är Romney på ganska jämn fot med sin rival i Vita Huset. Om han lyckas vinna över de mer konservativa väljarna, blir han en tuff motståndare. Frågan är - hur gör man det?

”Mitt accepterar”, förklarade en av hans rådgivare häromdagen i en intervju med CNN, ”att president Obama är född i USA”. Ja, inte kan det republikanska partiets presidentkandidat väcka liv i den gamla konspirationsteorin. Det vore barockt, oansvarigt, rent av löjligt av Romney att påstå att presidenten inte är född i landet för att därmed skicka ut inte så diskreta signaler till de talrika xenofobiska, Obama-är-muslim grupper som genom åren visat sig vara helt immuna mot logiskt tänkande.

Nej, Romney vet bättre än så. I stället vänder han sig till sin vän - miljonärer håller ihop - Donald Trump, som ånyo gjort frågan om Obamas födelseort till mer av ett mysterium än det faktiskt är. Fjolårets Correspondents Dinner i Vita Huset, där media och politiska ledare samlas för att skoja till det, sammanföll med släppet av Barack Obamas födelseattest, som Trump ihärdigt hade påstått inte fanns. Obama frågade under sitt tal under middagen om Trump, nu när han blivit motbevisad, kanske borde fokusera mer energi på de viktigare frågorna i livet; landade vi exempelvis verkligen på månen?

Donald behöver dock mer än fakta för att låta sig övertalas. Han vidhåller att alla dokument som gör gällande att Obama är född i USA är förfalskade. Nu har alltså Mitt Romney gjort Trump till en enormt viktig komponent i sin valkampanj, och gått så långt som att proklamera att alla som donerar pengar till hans kampanj har möjligheten, eller löper risken beroende på hur man ser på det, att få dinera med The Trumpman. Romney vill alltså själv hålla sig borta från direkta anklagelser om Obamas bakgrund, men drar sig inte för att omfamna de som håller konspirationsteorin pyrande, för att vinna röster i grumliga vatten.

Det är dock inte bara Donald Trump som i dagarna blåst liv i den kvasirasistiska besattheten vid presidentens ”verkliga” bakgrund. Arizonas viceguvernör Ken Bennett hotade häromveckan att vägra låta president Obama delta i höstens presidentval i staten, till dess att hans födelseort, återigen, kunde bekräftas. Bennett är även Romneykampanjens talesperson i Arizona. Mike Coffman, kongressledamot från Colorado, sa i veckan att han inte vet huruvida president Obama är amerikan men det spelar ingen roll, eftersom presidenten ändå inte är amerikan ”i hjärtat”. Ens hjärtmedborgarskap är visserligen svårare att bevisa, men det verkar onekligen som att denna akt i valcirkusen kommer innehålla mycket mörker.

/
/
/
/
USA
/
Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!