Måndag 10 Maj
Stockholm

Sonja: "Att tjej är ett skällsord bevisar att vi är mindre värda"

KRÖNIKA. Sonja Abrahamsson om starka kvinnor och unika unga män.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Jag hänger en hel del på nätet. På nätet försöker jag förstås hänga med på vad som händer i världen, men tyvärr blir det väl att jag surfar fler memes och rage comics än vad som nånsin kan vara sunt för en ryggrad på dekis.

Något som verkligen går hem på memedelen av internet är Justin Bieber-hatet. Att hata en tonårspojke och önska honom död, bara för att man avskyr hans musik, är väl över huvud taget ett beteende med rövkant kan jag tycka, men det är inte det värsta - det värsta är att man i samma andetag gillar att kalla honom för tjej.

Varför kallar man någon som man hatar och tycker är värdelös för tjej? Och ungefär precis där fastnar frågan i lungorna. Män som anses vara värdelösa män är tjejer. Män som anses vara tjejer är mindre värda, eftersom tjejer anses vara mindre värda.

Något som jag som kvinna ofta har blivit besudlad med genom åren är listor på ”starka kvinnor”, ett evigt tjat om ”bra/dåliga förebilder” och ”kvinnor som är framgångsrika och företagsamma”.

Jag tycker att det är jätteobehagligt. Varje gång jag ser eller hör något av det här slaget känns det som att jag vill äta upp någons ansikte.

Att markera och betona att det är fråga om ”starka kvinnor” är att insinuera att det är något särskilt som pågår när en kvinna är stark. Att hon är ett undantag. Att kvinnan, till skillnad från normen (det vill säga mannen) är svag och bräcklig. Lite mindre värd. Precis som Justin Bieber.

Därför blev jag så glad när jag såg att Cimon Lundberg vill starta en bloggplattform för ”unika och begåvade unga män”. Hans ordval är något som jag aldrig har sett  på det sättet när det rör sig om män, och jag blev faktiskt glad för det lilla.

Många skrattade åt hans request eftersom det redan tycks finnas ”nog med utrymme för män” och nån påstod att han på något sätt ”hånat feminismen”. Men jag tycker snarare att det är ett hån mot feminismen varje gång någon utnämner en ”stark kvinna” eller en ”bra/dålig  förebild för tjejer”.

Jag ser hopp i det här med ”begåvade unga män”. Snart kan kanske vilket hen som helst benämnas stark, begåvad eller rent av som offer utan att det är konstigt åt något av hållen. Snart kanske man till och med kan förnedra och påvisa hur värdo man tycker att Justin Bieber är utan att kalla honom för tjej. Soon..

Kommentera
Kopiera länk
Dela