Sonja: "Att tjej är ett skällsord bevisar att vi är mindre värda"

KRÖNIKA. Sonja Abrahamsson om starka kvinnor och unika unga män.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Jag hänger en hel del på nätet. På nätet försöker jag förstås hänga med på vad som händer i världen, men tyvärr blir det väl att jag surfar fler memes och rage comics än vad som nånsin kan vara sunt för en ryggrad på dekis.

Något som verkligen går hem på memedelen av internet är Justin Bieber-hatet. Att hata en tonårspojke och önska honom död, bara för att man avskyr hans musik, är väl över huvud taget ett beteende med rövkant kan jag tycka, men det är inte det värsta - det värsta är att man i samma andetag gillar att kalla honom för tjej.

Varför kallar man någon som man hatar och tycker är värdelös för tjej? Och ungefär precis där fastnar frågan i lungorna. Män som anses vara värdelösa män är tjejer. Män som anses vara tjejer är mindre värda, eftersom tjejer anses vara mindre värda.

Något som jag som kvinna ofta har blivit besudlad med genom åren är listor på ”starka kvinnor”, ett evigt tjat om ”bra/dåliga förebilder” och ”kvinnor som är framgångsrika och företagsamma”.

Jag tycker att det är jätteobehagligt. Varje gång jag ser eller hör något av det här slaget känns det som att jag vill äta upp någons ansikte.

Att markera och betona att det är fråga om ”starka kvinnor” är att insinuera att det är något särskilt som pågår när en kvinna är stark. Att hon är ett undantag. Att kvinnan, till skillnad från normen (det vill säga mannen) är svag och bräcklig. Lite mindre värd. Precis som Justin Bieber.

Därför blev jag så glad när jag såg att Cimon Lundberg vill starta en bloggplattform för ”unika och begåvade unga män”. Hans ordval är något som jag aldrig har sett  på det sättet när det rör sig om män, och jag blev faktiskt glad för det lilla.

Många skrattade åt hans request eftersom det redan tycks finnas ”nog med utrymme för män” och nån påstod att han på något sätt ”hånat feminismen”. Men jag tycker snarare att det är ett hån mot feminismen varje gång någon utnämner en ”stark kvinna” eller en ”bra/dålig  förebild för tjejer”.

Jag ser hopp i det här med ”begåvade unga män”. Snart kan kanske vilket hen som helst benämnas stark, begåvad eller rent av som offer utan att det är konstigt åt något av hållen. Snart kanske man till och med kan förnedra och påvisa hur värdo man tycker att Justin Bieber är utan att kalla honom för tjej. Soon..

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.