Torsdag 15 Apr
Stockholm

Carl Marions: "Stoppad deportering ska väcka gräsrötterna"

ANALYS. Carl Marions, statsvetare vid Stockholms Universitet, om hur Obama vill diskutera andra frågor än arbetslösheten och ekonomin just nu.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Carl Marions

Carl Marions är statsvetare vid Stockholms Universitet och skribent inriktad på amerikansk politik. Förutom statsvetenskap studerar han historia och skriver om nästa års presidentval i USA för Utrikespolitiska Föreningens tidskrift. Studerar under 2012 på plats i USA via universitetet för att komma närmare händelsernas centrum.

Om republikanerna planerade föra sin kampanj mot Obama i höst främst på ekonomiska frågor, kan de finna sig tvingade att revidera sin strategi. Obamas uppvaktning av minoritetsgrupper tvingar in hans politiska motståndare i ett hörn där de tvingas bekänna färg i obekväma frågor.

Det var på fredagen som president Obama tillkännagav att hans administration ämnar stoppa deportering av odokumenterade invandrare, främst latinamerikaner, som kommit till landet som unga. Detta är enligt Vita huset ett sätt att dels göra det som är rätt, rättvist och effektivt och dels ett sätt att frigöra resurser och flytta fokus till den verkliga problematiken med den odokumenterade invandringen; kriminalitet och gränsbevakning.

Det råkar även vara ett förträffligt sätt att blåsa liv i en av Obamaadministrationen försummad väljargrupp, nämligen latinamerikaner. Att ställa sig in hos en talrik minoritetsgrupp med ett annalkande presidentval hjälper till att mobilisera, entusiasmera och att åter väcka till liv det engagemang som 2008 fick Barack Obama vald.

Även hans ompositionering gällande samkönade äktenskap fungerar som katalysator för gräsrotsentusiasm bland den liberala basen som kommer hjälpa eller stjälpa Obamas omval. Det är för presidenten ganska smärtfria utspel; de som irriteras av att unga, laglydiga, odokumenterade invandrare får stanna i landet, eller störs att homosexuella nu får avnjuta fullständiga medborgerliga rättigheter, hade nog inte röstat på Obama ändå. I stället kan det förvandla uppgivna och besvikna liberaler till hängivna kampanjarbetare.

De bör dock inte glömma vad som gjorde dem besvikna. Förra året deporterade, sin nya ställning till trots, Obamaadministrationen ungefär 400,000 odokumenterade invandrare, en markant ökning från tidigare år.

Frågan är då hur länge Vita huset kan släta över dubiös politik med förtrollande retorik. Det kanske inte heller spelar någon roll, för alternativet är inte mycket bättre, vilket blir smärtsamt uppenbart ju mer fokus det är på dessa frågor.

De senaste rapporterna från USA:s arbetsdepartement, som offentliggjordes i början av juni, visade dystra siffror för presidenten. Arbetslösheten ökar och få jobb skapas. Det var ett rejält slag mot Obamas omvalskampanj och öppet mål för Mitt Romney. Att Obama då väljer att flytta fokus till sociala frågor och skyfflar de senaste jobbrapporterna under mattan är inte så konstigt. Genom att i stället tala samkönade äktenskap och invandring tvingar man in dessa, medievänliga, frågor in i diskursen och tvingar Romney uttala sig om dem, när han hellre vill prata jobb och ekonomi. Och Mitt Romney har inga bra svar. Han motsätter sig samkönade äktenskap, trots att en majoritet amerikaner nu stöder idéen, och har visat sig ganska kall och ointresserad av allt vad invandring innebär.

Kommentera
Kopiera länk
Dela