Hanna Fridén.
Hanna Fridén.

Hanna Fridén: "Människor med Aspergers diskrimineras varje dag"

KRÖNIKA. Hanna Fridén om fördomarna och reglerna kring diagnosen: "Få en psykolog som inte kan Aspergers och du är rökt."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Torolf Jansson har varit lokförare i 28 år. Han älskar sitt jobb och har alltid skött det fläckfritt. Men så en dag fick han en diagnos på Aspergers Syndrom – och se nej, då hamnade hans jobb i blåsväder, för trots 28 års trogen, fläckfri tjänst har Transportstyrelsen regler om att du inte får köra tåg om du har Aspergers.

Det här är inte en isolerad händelse. Reglerna kring människor med Aspergers syndrom är hårda. Låt mig berätta hur det var för mig när jag, i 20-årsåldern, skulle skaffa körkort.

"Fördomarna är ren fiktion"

Mitt dåvarande jobb ville att jag skulle skaffa ett, eftersom de var villiga att betala hela utbildningen åt mig så var jag glad att tacka ja. Jag hittade en lämplig körskola, mitt jobb lade ut pengar, och jag begav mig till körskolan för att fylla i de blanketter som behövdes. Allt var fint, lugnt tills jag kom till frågan "Har du ADHD, DAMP eller Aspergers syndrom?" Aspergers syndrom fick jag diagnostiserat tidigt i mina tonår, men det här var första gången jag var med om att jag skulle behöva berätta om min diagnos för någon annan än nära vänner. Jag valde att ta hem blanketten och fundera på hur jag skulle göra – och framörallt undrade jag varför de var tvungna att veta det.

En snabb sökning på internet informerade mig om att jag skulle vara tvungen att lämna in ett läkarintyg, dessutom ville de dubbelkolla så att jag varken missbrukade droger eller var kriminell. Jag blev rätt ställd. Där stod jag, frisk 20-åring med egen lägenhet, jobb och pojkvän och skulle helt plötsligt behöva göra en ny utredning och behöva bevisa att jag inte var kriminell? Varför då? Mina gamla papper där det står att jag är fullt högfungerande spelade ingen roll heller.

Så jag fortsatte mina studier och började titta runt: Hur brukar det gå? Är det något knas? Ja det var det. Väldigt mycket knas. En bekant till mig berättade om hur han, i hans intyg, fått omdömet att han inte hade nog god social förmåga för att köra bil. Han var 27, gift, barn och hade jobb. Men hans brott var att psykologen han träffat tyckte att han verkade lite väl blyg när han skulle beskriva sitt känsloliv, och därför var det inte lämpligt att han skulle köra bil. Liknande historier fanns överallt, och den allmänna rekommendationen på forum var "kryssa aldrig i rutan, det är en rysk roulette, få en psykolog som inte kan Aspergers och du är rökt."

"Folk bryr sig. Folk reagerar"

Jag vet inte hur många det är som det går illa för, jag tror att det går bra för de flesta, men när det går illa på det här viset och vi överhuvudtaget, helt olikt andra människor i samhället, måste bevisa att vi inte är kriminella är nog illa i sig. Människor med Aspergers beskrivs inte sällan osympatiskt av psykologer som inte har en utbildning om diagnosen i fråga, i krönikor där vi liknas vid Breivik och av byråkrater som köpt fördomarna om oss. De här fördomarna är ren fiktion. Om regler skulle baseras på faktisk kunskap om Aspergers, och det faktum att vi är underrepresenterade i brottsstatistiken, då skulle inte de här reglerna finnas och ingen skulle förlora sitt jobb för att man, efter 28 års trogen tjänst, helt plötsligt skulle vara någon slags fara bara för att man har Aspergers.

Torolf Jansson har i alla fall överklagat. Det har han gjort tidigare med, men tyvärr förlorat striden. Den här gången blev hans fall uppmärksammat. En sak är däremot annorlunda nu än tidigare. Folk bryr sig. Folk reagerar. Folk säger: "Det här är diskriminering, behandlas folk med Aspergers såhär? Det är inte acceptabelt!".

Och vet ni? Det är första gången jag sett det i en större skala, och det, det väcker en hel del hopp. Jag vill att människor ska se och veta att den här typen av diskriminering drabbar folk med Aspergers varje dag. Ni måste inte hålla med mig om allt. Kanske tycker ni jag har fel på punkter. Men om den här frågan väcks, folk bryr sig och säger ifrån så är det något otroligt fantastiskt och hoppingivande för tusentals människor i Sverige som lärt sig leva under samma fördomar som kostat Torolf hans jobb. Tack!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Solna

Polisen i Skellefteå rapporterar om fylleri / lob

"Skellefteå, person omhändertagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om rån, Malmö

"Personrån, Särlagatan", skriver polisen på sin hemsida.

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

1 timme sedan
Ett stort tv-torn i ukrainska Charkiv har raserats, meddelar en journalist från nyhetsbyrån AFP, efter att det rapporterats om en rysk attack mot staden.

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

1 timme sedan
Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.