Hanna Fridén.
Hanna Fridén.

Hanna Fridén: Bye bye Acta

KRÖNIKA: Hanna Fridén om EU-parlamentarikernas rungande nej till Acta.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Igår röstade EU-parlamentet i frågan om Acta, och hej och hå, vad det fick på käften! Enbart 39 parlamentariker röstade ja till förslaget, samtidigt som 165 röstade blankt och hela 478 röstade nej. Vilken seger för demokratin!

Jag känner mig lycklig, nästan skadeglad, för alla år och alla pengar som lobbyisterna och deras PR-folk lagt ner för att få igenom avtalet – och sedan se det falla pladask. Detta är tack vare eldsjälar inom teknik- och internet som gjort sitt yttersta för att få ut information om Acta till folket, förklarat vad det luddigt skrivna dokumentet faktiskt betyder samt den odemokratiska process som det utvecklats under.

Men vi måste vara medvetna om att detta inte är slutet. Det är bara ett av många avtal. Sedan år 2000 har dessa avtal stegrat i antal och nu ser vi fler än någonsin förut.

"Vi måste vara vaksamma"

Har ni sett filmen "Wag the Dog"? En president, inför ett återval, hamnar i en sexskandal. För att det här inte ska påverka hans röstsiffror negativt så iscensätter man ett låtsaskrig. Det är en intressant film för att detta faktiskt görs. Inte i så vulgära proportioner, men i USA är det vanligt att man framför lagförslag som man vet är känsliga under perioder där man förutsätter att befolkningen är uppmärksammade på annat. Det är vad man gjorde med Digital Millenium Copyright Act (DMCA), och det fungerande.

DMCA innebär, i korta drag, att företag kan skicka en DMCA-notice till sajter som Youtube om folk laddar upp copyrightat material där. Youtube måste avlägsna materialet inom en viss tid eller stå inför rätta. Så långt är det inte orimligt, problematiken är att det missbrukas, och företag skickar DMCA-notice på saker de inte äger. Eftersom sajter är rädda för att ställas inför en rättsprocess mot starka aktörer så tar sajterna ner allt som anmäls.

Det största missbruket av DMCA såg vi under tiden då det var debatt kring SOPA och PIPA, två andra lagar som nöjesindustrin försökte få igenom i USA. Det skrevs väldigt lite i amerikanska medier om SOPA och PIPA, då de största mediaföretagen i USA dessvärre var med i att utforma och stötta lagarna i fråga. Många kändisar och artister valde däremot att ta ställning mot de här lagarna, några gjorde låtar de släppte på Youtube där de hyllade internet och dess frihet . Låtar som togs ner för att företag påstod att det var material de ägde.

Företag har nämligen inte krav på att bevisa att det är deras material och felaktiga anmälningar har ingen typ av rättsliga följder.

Vi måste vara vaksamma. Den här vågen existerar inte bara i USA, utan även i Europa. Vi måste förstå att lagar av det här slaget kommer att dyka upp med jämna mellanrum. Vi måste också komma ihåg att medier, i regel, är väldigt dåliga på att lyfta de här frågorna. I Sverige är det inte på grund av ovila, skulle jag tro, snarare på grund av att vi har relativt få som är kunniga inom området på våra redaktioner. Man har svårt att skilja på vad som är fakta och vad som är politik.

De här lagförslagen kommer hela tiden, något jag är rädd för är att de kommer föras in när folk är upptagna med att bry sig om annat, eller att folk blir trötta på det och inte orkar med det engagemang som krävs för att sprida kunskapen om de här lagarna vidare. För det är det enda som gjort att några av de här lagarna har slagits ner – starka, engagerade kampanjer från privatpersoner, och andra människors vilja att hjälpa till. Det är privatpersoner mot företag och jag hoppas att folk blir än mer villiga att slåss för sin sak när man får såna massiva segrar som vi fått mot Acta. Bra jobbat!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.