Alex Bengtsson är krönikör på Nyheter24
Alex Bengtsson är krönikör på Nyheter24

Ge rasisterna fingret genom att gå i Prideparaden

Alex Bengtsson om Counterjihadrörelsens planerade möte i Stockholm och hur man bäst protesterar mot den antimuslimska rasismen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

När några av världens ledande antimuslimska propagandister håller torgmöte i Stockholm på lördag sker det samtidigt som en av årets kanske viktigaste antirasistiska styrkemanifestationer dansar genom huvudstaden. 

Den så kallade Counterjihadrörelsens planerade möte har fått stor medial uppmärksamhet. Mediedramaturgin har varit enkel. Det faktum att den aggressiva gatuorganisationen English Defence Leagues ledare Steven Lennon ska tala har lett till spekulationer om att våldsamma brittiska huliganer ska demonstrera på Stockholms gator samtidigt som Prideparaden pågår. 

Den lilla organisationen Swedish Defence League som tidigare aldrig har stått som arrangör för en utåtriktad aktivitet har framställts som något betydligt större än vad den är. Medias fokus har handlat om EDL:s eventuella närvaro och huruvida de antimuslimska organisationerna som samlas i Stockholm har valt att lägga sitt möte just lördagen den 4 augusti bara för att Prideparaden anordnas samtidigt.

Det är förvisso korrekt att antimuslimska rörelser och propagandister vid ett antal tillfällen har försökt att kollektivt skuldbelägga muslimer för homohat bara för att det finns hbtq-fientlighet inom den muslimska världen precis som det finns inom andra religioner. Men den som har följt de antimuslimska organisationerna och ideologerna som hade tänkt besöka Stockholms bloggar och dylikt har inte kunnat skönja några direkta försök att flirta med den svenska hbtq-rörelsen. 

Den amerikanska antimuslimska propagandisten Pamela Geller som är en lördagens talare menar på sin blogg att mötet handlar att uppmärksamma den radikala jihadismen och Taimour Abdulwahhab al-Abdalis självmordsdåd i Stockholm för två år sedan. Det är ytterst anmärkningsvärt att svensk media knappt ens uppmärksammat att Geller och hennes högra hand Robert Spencer som båda har varit drivande att sprida konspirationsteorin om att Barack Obama inte skulle vara ”en riktig amerikan” kommer till Stockholm. Eller det faktum att Geller ett par dagar efter terrordåden i Norge förra året beskrev de norska unga socialdemokraterna som en ”hitlerjugend”. 

Så vad kan då en antirasist göra på lördag? Jag noterar att det både anordnas motdemonstrationer och flygbladsutdelningar mot det främlingsfientliga spektaklet. Det är givetvis jättebra att folk reagerar när rasism och intolerans visar sig så länge antirasisterna håller sig demokratins spelregler. Annars är man nämligen inte antirasist.

Men det bästa en antirasist kan göra för att protestera mot den antimuslimska manifestationen är nog ändå att delta i Prideparaden. Den årliga svenska traditionen är nämligen på många sätt antirasism när den är som bäst. Ett manifesterande för att vi människor ska få vara precis dem vi är.
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!