Alex Bengtsson.
Alex Bengtsson. - Foto: EXPO

"SD hycklar om de mänskliga rättigheterna"

Alex Bengtsson menar att Sverigedemokraterna vill påskina att de står upp för de mänskliga rättigheterna men att inkonsekvensen som många gånger annars är uppenbar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Alex Bengtsson

Tillförordnad VD på Stiftelsen Expo. Författare till böckerna Sverigedemokraterna har fel och Positiv antirasism. 

Följ honom på twitter här.

I samband med att Jimmie Åkesson valdes till partiledare år 2005 ställde sig Sverigedemokraterna också bakom FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Ställningstagandet har blivit ett av partiets viktigaste argument för att det nu är ett vanligt demokratiskt parti. Med tiden har de mänskliga rättigheterna blivit ett viktigt slagträ för partiet att använda i sin retorik riktad mot människor från muslimska länder. 

Problemet är bara att Sverigedemokraterna i sitt nya partiprogram som antogs så sent som förra hösten faktiskt säger emot sig själva. Det är inte ovanligt att sverigedemokrater är inkonsekventa. Exemplen är otaliga. I deklarationen om de mänskliga rättigheternas artikel 15 står det: 

1. Var och en har rätt till en nationalitet.

2. Ingen får godtyckligt fråntas sin nationalitet eller nekas rätten att ändra nationalitet.

I Sverigedemokraternas nya partiprogram står det: ”På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen menar vi också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur”. 

Sverigedemokraternas skrivning om hur en person plötsligt kan sluta vara svensk borde rimligen ses som att partiet godtyckligt vill frånta människor deras nationalitet beroende på vilket språk de pratar, vilken kultur de utövar och vad de framförallt känner lojalitet till. Även om partiet vill påskina att de står upp för de mänskliga rättigheterna är inkonsekvensen som många gånger annars uppenbar. Tur för Sverigedemokraterna är väl då att de finns dem i partiet som är ärliga med att de är emot dem. 

När Sverigedemokraterna ställde sig bakom deklarationen om de mänskliga rättigheterna blev en företrädare för partiet i Stockholmsområdet arg och mejlade sin vän Patrik Ehn, i dag gruppledare för partiet i Göteborg och Västra Götalandsregionen, som hade röstat för undertecknandet. I mejlet skrev SD-företrädaren: "Denna organisation godkändes inte av det Tredje Riket och därför kan vi ej heller den 8 maj 2005 skriva något i SD:s skrifter som hänvisar till denna brottsliga förening.”

Ehn svarade ångerfullt: "Hehehe… Jag skyller på tillfällig sinnesförvirring pga lågt blodsocker".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max hamburgares stora ändring – första gången på 15 år

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

1 timme sedan
De når miljoner och omsätter miljarder. Spelbranschen blomstrar i Skövde, som blivit Sveriges tredje största spelstad. Skövde är känt för att vara ett ställe där man kan förverkliga sin dröm, säger spelaffärsutvecklaren Marcus Toftedahl.

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

1 timme sedan
Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Polisen rapporterar om djur, Stockholm

1 timme sedan
"Flera samtal kom in om lösa hästar på Östermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

2 timmar sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

2 timmar sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.