Alex Bengtsson.
Alex Bengtsson. - Foto: EXPO

"Sluta skita ner Frillesås, SD"

Alex Bengtsson skriver om sin hemstad och att Sverigedemokraterna i Kungsbacka spridit ett grovt främlingsfientligt flygblad där de försöker splittra det Frillesås.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Alex Bengtsson

Tillförordnad VD på Stiftelsen Expo. Författare till böckerna Sverigedemokraterna har fel och Positiv antirasism. 

Följ honom på twitter här.

I början av januari 1997 gjorde jag den längsta resan i mitt liv. Det kändes så i alla fall. Jag hade klivit på buss 732 och åkt de dryga sju kilometerna till Frillesås. Det var i sexan. Efter ständiga bråk och slagsmål på Åsaskolan hade jag beslutat mig för att det var dags att byta skola. I Frillesås som ligger längst ner i Kungsbacka kommun i norra Halland skulle jag börja om på nytt. Jag var trött på att skämmas över att min pappa var fiskare, att jag inte hade dyra märkeskläder och för att jag hade centimetertjocka glasögon.

Även om Frillesås och Åsa ligger geografiskt nära varandra är det sociala avståndet samhällena emellan relativt stort. Det går generationer tillbaka i tiden. Vida kända är de stora slagsmål som brakade loss mellan byarna förr i världen. Men rivaliteten fanns kvar. Det kunde därför tyckas vara vansinne att ett mobboffer i tolvårsåldern från Åsa skulle börja på just Frillesåsskolan. Och det fanns det som hade andra förslag.

Lärare på min gamla skola tyckte att jag skulle byta till någon kulturklass inne i Kungsbacka. Jag förstod inte varför. Jag var mest intresserad av friidrott och skidor. Min dröm på den tiden var att bli den första hallänningen i det svenska skidlandslaget. Och Frillesås låg närmre klubben som jag tävlade förs klubbstuga. Jag kände dessutom ett par av eleverna på Frillesåsskolan lite grann. Och så bodde farmor uppe på berget strax söder om Frillesås.

Men jag var ändå skitnervös när jag klev in i kapprummet på Frillesåsskolan. En nervositet som skulle visa sig vara obefogad. För i Frillesås fick jag vara den jag ville vara. Och snart insåg jag att det inte var något fel alls med att ha en pappa som yrkesfiskare. Det var inget konstigt om man inte gick runt i svindyra Auqa lemone-tröjor. Till och med mina centimetertjocka glasögon var okej. Det tog inte lång tid innan jag kände en tillhörighet som jag inte känt tidigare. Gemenskapen med alla mina nyfunna vänner lade grunden på många sätt till den 28-åring som i skrivande stund sitter och snusar Göteborgs Rapé framför en laptop i Stockholm.

Frillesås blev mitt hem och är fortfarande mitt hem. Det är i detta lilla västkustsamhälle som jag helst vill leva merparten av mitt liv. Och det är med denna historia i bagaget som jag blir oerhört ledsen över att Sverigedemokraterna i Kungsbacka spridit ett grovt främlingsfientligt flygblad där de försöker splittra det fantastiska Frillesås. Det är nämligen aktuellt att det ska startas ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Frillesås. Sex stycken tonåringar ska på bo det eventuella boendet. I Sverigedemokraternas flygblad framställer partiet dessa ungdomar som roten till kriminalitet och andra samhällsproblem. Som tur är det många ”frillesäsingar” (ja, vi kallas så) som har reagerat och blivit förbannade på SD:s flygblad.

Det gör mig stolt över att vara ”frillesäsing” och jag hoppas verkligen att de sex ungdomarna som kanske kommer till Frillesås, som har gjort en betydligt längre resa än vad jag gjorde, får ett minst lika välkomnande bemötande som jag fick. Det ska inte några ljusskygga sverigedemokrater inne från Kungsbacka få förstöra.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.